400 000 бежанци заливат Турция

0
Само за два дни 138 000 жители на сирийския крад Кобане избягаха в Сирия в търсене на убежище
Само за два дни 138 000 жители на сирийския крад Кобане избягаха в Сирия в търсене на убежище Снимка: БГНЕС

Нова безпрецедентно голяма бежанска вълна от повече от 400 000 души може да залее югоизточната част на Турция заради настъплението на джихадистите от „Ислямска държава” в Северна Сирия. За това предупреди Върховният комисариат за бежанците на ООН.

В края на миналата седмица само за два дни 138 000 жители на сирийския крад Кобане избягаха в Сирия в търсене на убежище след нападенията на групировката „Ислямска държава”, която през последните месеци установи контрол над обширни територии от Ирак и Сирия. Това изправи Турция на ръба на хуманитарна катастрофа. Страната вече е приютила повече от 850 000 регистрирани сирийски бежанци от началото на конфликта преди повече от три години.

В комисариата вече правят планове за извънредни разходи, с което се подготвят за евентуалното масово изселване на цялото население на предимно кюрдския град Кобане.

„Подготвяме се за реакция в случай, че цялото население на Кобане избяга към Турция. Става дума за 400 000 души. Все още не сме сигурни какво ще се случи, но подготвяме извънредни мерки”, обяви говорителят на комисариата Мелиса Флеминг на брифинг в Женева.

Кюрдите на територията на Сирия отбраняват Кобане от настъплението на джихадистите. В понеделник Кюрдската работническа партия (ПКК), която е забранена и е обявена за терористична организация, призова кюрдските младежи в Турция да се включат в бойните действия. При опита им да преминат на територията на Сирия се стигна до сблъсъци на границата с турските власти, които прибегнаха до употребата на сълзотворен газ и водни оръдия.

В момента по южната граница на Турция са отворени два контролнопропускателни пункта от общо девет, а граничните власти провеждат стриктни проверки, за да се уверят, че преминаващите са цивилни граждани.

„Най-голямото ни притеснение ще бъде, ако Кобане падне”, призна говорителят на Комисията по човешките права на ООН Рупърт Колвил.

В региона на Кобане се намират още между 200 000 и 400 000 вътрешно разселени сирийски граждани – напуснали родните си места, но останали на територията на родината си, те са засегнати от също толкова сериозна хуманитарна криза, колкото и бежанците извън Сирия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари