4 начина, по които ще разпознаете измамниците в интернет

0
Вижте най-често срещаните злоупотреби на „онлайн търговци“
Вижте най-често срещаните злоупотреби на „онлайн търговци“

В зимните студове много хора търсим забавления, кино, разговори с приятели на чаша топъл шоколад в големите молове, където можем да намерим всичко необходимо за дългата мразовита зима и да прекараме един незабравим ден в шопинг.

Поради липсата на време, януарските сметки или големите снежни преспи има и хора, които нямат възможност и желание за обикаляне по магазините, а предпочитат бързината и ефективността на онлайн  магазините.

В последните години и дори месеци онлайн търговията нараства с все по-бързи темпове. Все повече хора в различни възрастови групи използват пазаруването по Интернет, за да спестят време, усилия и пари. Повечето от тях знаят, че имат права като клиенти, гарантирани от закона, но въпреки това, когато попаднат на ненадеждни сайтове, не знаят какво да направят.

Не трябва да ни изненадва и факта, че с нарастване на потреблението се появяват и нови онлайн магазини, които искат да се възползват от това.

Ето най-често срещаните злоупотреби на „онлайн търговци“:

- предлагат копия на продукти, а ги представят за оригинали;

- не издават платежен документ, с който да си потърсите правата в „Комисията за Защита на Потребителя" (КЗП) в случай на нужда;

- нямат данни за контакти;

- нямат „Правила за ползване“, които да уточняват процеса на покупко-продажба.

4 начина, по които да разпознаете дали сайтът, от който ще пазарувате е истински или не:

1. Уверете се, че в съдържанието на сайта има представяне на фирмата, която управлява въпросния сайт. Законът в България изисква всяка фирма да публикува на сайта, който администрира физически адрес и МОЛ (материално отговорно лице). Ако такава информация липсва, по-добре продължете да търсите онлайн магазин с по-голяма надеждност и сигурност.

2. Проверете политиката за връщане на стоки. ЗЗП (Закон за защита на потребителите) задължава всички търговци да упоменат в своите „Условия за ползване“ срок от 14 дни, в който Вие (клиентите) имате право да върнете закупената стока онлайн. Ако сайтът, от който сте решили да пазарувате не е публикувал тази информация, то има голям шанс да се окажете измамени впоследствие.

3. Проучете сайта в Интернет. Надали сте първия им клиент! Потърсете мнения на други клиенти, пазарували от въпросния онлайн магазин, за да си формирате по-точна преценка за надеждността на бъдещата ви поръчка. С помощта на Google можете да намерите независими сайтове, блогове и форуми, които ще ви бъдат от полза.

4. Проверете дали онлайн магазинът, от който сте решили да пазарувате има своя секция с мнения на клиенти. Повечето Интернет потребители пренебрегват мненията и коментарите на клиенти по българските сайтове, защото си мислят, че са изкуствено създадени с цел подлъгване на клиента. Да, така е, но има и истински сайтове, които реално се интересуват от мнението на своите клиенти дали са доволни или не. За целта просто трябва да прочетете повече коментари. Ако всички те са положителни и звучат по един и същ начин, като например: „Тия са много яки!“, „Много съм доволна!“ …, то е ясно, че искат да ви подведат. Това, което трябва да търсите и да ви направи впечатление е:

- Коментарите да са различни;

- Да има както положителни, така и отрицателни коментари (винаги има недоволни клиенти по основателни или не причини);

- Звездичките (точките), с които са оценили сайта да варират (все пак всички имаме различни критерии за добро обслужване, нали така?).

Един от истинските онлайн магазини с добра репутация, доволни клиенти и качествени услуги е спортен магазин My Best Wear, поддържан от фирма „Консулт Софт ЕООД“.

My Best Wear предлага един от най-пълните и разнообразни каталози за спортни стоки в България. Те предлагат продукти на водещи марки производители за всеки спорт и сезон. Разнообразието от предлагани стоки надброява 60 000 продукта.

Онлайн магазинът е партньор с БОРИКА (българската система за електронни плащания), PayPal (най-голямата и сигурна система за онлайн разплащания) и Еконт (най-сигурният български спедитор, предлагащ „преглед и тест“, както и наложен платеж при доставката).

Истинските онлайн магазини освен страница с FAQ („Често задавани въпроси“ или само „Чести въпроси“), разполагат също така и с телефонна централа за поддръжка, контакти и въпроси, където ще бъдете обслужени бързо и любезно.

Стоките поръчани от  My Best Wear се доставят директно от Англия, а това което прави сайта уникален е възможността за безпроблемно заменяне на продукта, който сте поръчали, независимо дали, защото не ви харесва цвета или не сте уцелили размера.

Още от създаването си през 2009 г.  My Best Wear е пример за надежден онлайн магазин.  My Best Wear постоянно се променя и развива с цел по-удобно, по-лесно и приятно ползване от своите клиенти. Персоналът на  My Best Wear сериозно и отговорно обработва всяка една поръчка на своите клиенти. Сайтът има постоянна връзка със своите клиенти и се интересува от техните мнения за направените поръчки.

Сайтът предлага информационен бюлетин, за който можете да се абонирате безплатно и да получавате известия за актуалните промоции, което ви предоставя възможността да се възползвате максимално от най-изгодните оферти.

Независимо дали търсите нещо за къмпинг, футбол или конна езда, спортен магазин My Best Wear ще ви помогне да го намерите.

Ако вечер след работа обичате да играете футбол или баскетбол с приятели, в категория „Спорт“ ще намерите  всичко, от което имате нужда: футболни и баскетболни обувки, футболни топки, вратарски ръкавици, тениски и още много за всяка възраст и пол.

Очакваме още иновации от My Best Wear, а след дългата зима чакаме и летния им каталог, в който традиционно се предлагат ролкови кънки, бански костюми, плувни рокли, сандали, джапанки и чехли, летни дрехи за дами, мъже и деца, а за пътуващите в чужбина - куфари и сакове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари