4 млн. долара награда за избягалия мексикански наркобарон

0
Най-вероятно за бягството му са съдействали ...
Най-вероятно за бягството му са съдействали ...

Мексиканският наркобарон Хоакин „Ел Чапо" Гусман е избягал от килията си въпреки носената от него гривна с чип и 24-часовото видеонаблюдение. Най-вероятно за бягството му са съдействали надзирателите от затвора, предаде AFP .

Вътрешният министър на Мексико Анхел Осорио Чонг каза, че ако се окаже, че наистина надзирателите са помогнали за бягството на Гусман, то това ще се смята за акт на „измяна“. Министърът предложи награда от 60 млн. песос или 3.8 млн. американски долара за залавянето на наркобоса. 

"Този престъпник няма да види мир", каза Чонг на пресконференция, заклевайки се, че правителството няма да спре с издирването, докато Гусман отново не влезе зад решетките. Директорът на затвора е уволнен.

Бягството на Ел Чапо е тежък удар срещу стратегията за борбата срещу престъпностт на президента Нието. От началото на неговот управлевие от 2012 г. бяха убити или заловени 93 от 122-ма най-известни престъпници. Арестът на Гусман миналата година бе голям успех. 
Мерките за сигурност з ватвора отговарят на всички международни стандарти. Голяма част от сградата е под видеонаблюдание. 

Гусман е избягал в събота през тайно прокопан тунел - дълъг 1.5 км, висок 1.70 и широк 80 см. В тунела е имало достъп до въздух и светлина. Пръстта от тунела е била транспортирана с дрезина.

Това е второто бягство на Ел Чапо от строго охраняван затвор. През 2001 г. се измъкна с камион с бельо и едва миналата година бе заловен отново. Гусман ръководи мощния нарко картел в Синалоа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари