33 американски щата съдят Meta

2
Адвокати: Социалните медийни платформи са опасни за младите хора защото насърчават пристрастяването
Адвокати: Социалните медийни платформи са опасни за младите хора защото насърчават пристрастяването

Адвокати: Социалните медийни платформи са опасни за младите хора защото насърчават пристрастяването

33 американски щата съдят Meta, компанията собственик на Facebook и Instgragram, съобщава rfa, част от Voice of America (VOA). Причината - предполагаемата вреда на социалната медийна платформа върху психическото и физическото здраве на децата.

"В стремежа си да увеличи печалбите си, Meta многократно е заблуждавала обществеността "за значителните опасности на своите медийни продукти." Тя е скрила начините, по които Instagram и Facebook експлоатират и манипулират най-уязвимите си потребители - тийнейджъри и деца", казва Роб Бонта, главен прокурор на щата Калифорния, цитиран от DarikNews.bg.

Един от адвокатите, които работят по случая е Матю Бергман. Той вече е завел няколко дела за кибертормоз в социалните медии, които сега са част от многощатския иск.

Бергман казва, че социалните медийни платформи са опасни за младите хора, по-малко заради съдържанието им и повече заради начина, по който са предназначени да насърчават пристрастяването. "Алгоритмите са нарочно проектирани да увеличат максимално ангажираността на потребителите, не дават на децата това, което искат да видят, а им дават това, от което не могат да отместят поглед. Подлага ги на материали, които те не са търсили, материали, които ги карат да мразят начина, по който изглеждат.Те м разят телата си, което ги насърчава да предприемат рисково поведение", отбелязва адвокатът.

От своя страна Meta казва, че предлага около 30 инструмента и ресурси, за да помогне на тийнейджърите да защитят своята поверителност и благополучие, включително защита срещу нежелан контакт. Така например когато възрастен се опита да изпрати съобщение до тийнейджър, който не го следва, той ще види известие, което го уведомява, че няма опция за изпращането на съобщение до младежа.

Критиците обаче казват, че компанията на Марк Зукърбург може да направи повече, но избира да не го прави.

И последствията в крайна сметка застигат всички. Дори тези, които са работили за Meta.

"Моята 14-годишна дъщеря се присъедини към Instagram. Веднага след това тя и нейните приятели започнаха да имат ужасни преживявания, включително повтарящи се нежелани сексуални нападения, тормоз. Тя съобщи за тези инциденти на компанията и тя не направи нищо", разказва Артуро Бехар, бивш служител на Meta, отговарящ за сигурността.

Има проучвания, които показват, че има ползи от използването на социални медии, а също така има изследвания, които показват, че няма никаква връзка между вашето благополучие и използването на социални медии, твърди пред rfa, част от Voice of America (VOA) Линда Чамараман от Wellesley College.

В отделно съдебно дело Meta съди Федералната търговска комисия, за да я спре от повторно отваряне на споразумение за поверителност от 2020 г., което предвижда компанията да плати 5 милиарда долара глоби за нарушения на поверителността.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари