30 български лекари отпътуваха за Турция

0
Те ще са сериозно оборудвани за спасяването на животи – с превързочни материали, банки и лекарства
Те ще са сериозно оборудвани за спасяването на животи – с превързочни материали, банки и лекарства Снимка: NOVA

Те ще са сериозно оборудвани за спасяването на животи – с превързочни материали, банки и лекарства

След броени часове към епицентъра на трусовете ще се отправят 30 медици, травматолози и сестри от столичните болници „Св. Анна", УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов", ортопедията „Проф. Бойчо Бойчев" и Спешна помощ, предаде NOVA.

Те ще са сериозно оборудвани за спасяването на животи – с превързочни материали, банки и лекарства.

Тази сутрин втори екип от български пожарникари излетя с военно - транспортен самолет „Спартан” към бедстващите в Съседна Турция. България първа подаде ръка и изпрати аварийни екипи, които да търсят оцелели след разрушителното земетресение в понеделник.

В деня на трагедията двата български „Спартана” направиха по два курса към Турция – със спасители, лекари и обучени кучета на борда. Човешката сила обаче продължава да не е достатъчна и под отломките все още има хора в неизвестност.

Снощи към 20:00 часа получихме искане от турската страна чрез турския посланик да изпратим още спасителни екипи. ВВС осигуриха транспортния самолет и днес превозват около 20 спасители”, заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов.

С това оказаната от България помощ става все по-значителна.

„Общо всички екипи, които ще пристигнат и ще работят на място, са повече от 100 човека”, обясни гл. комисар Александър Джартов, директор на ГД ПБЗН. И то - без опит на терен при земетресения от такъв мащаб.

На такова голямо бедствие лично аз не съм участвал. Разбира се, че има страх, винаги има страх. Ако не те е страх, значи има нещо нередно”, заяви гл. инсп. Боян Кондуров, началник на РСПБЗН Благоевград.

Но въпреки страха, сред пожарникарите и аварийните спасители няма съмнение, че мястото им е в епицентъра на трагедията, за да се отзоват на отправения зов за помощ, увери ръководителят на спасителния отряд, който тази сутрин се отправи към Адъяман.

„Момчетата, които отиват там – всичките отиват по желание и съответно вършат своята работа от сърце. Отиваме да помагаме, ще дадем всичко от себе си”, заяви гл. инсп. Кондуров.

Готовност да търсят оцелели под руините са изразили още мнозина пожарникари, планински спасители и лекари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари