30 000 лева обезщетение за средна телесна повреда

1
26-годишният осъден мъж е потрошил зъбите на 21-годишния С. С. пред магазин в Русе
26-годишният осъден мъж е потрошил зъбите на 21-годишния С. С. пред магазин в Русе Снимка: Dunavmost

Окръжен съд – Русе осъди 26-годишният А. А. да плати на 21-годишния С. С. обезщетение в размер на 30 000 лв. за причинени неимуществени вреди, 2890 лв. обезщетение за имуществени вреди и 1449,14лв. разноски по делото.  

Случаят е от 05.02.2017 г., когато пострадалият, излизайки от магазин в гр. Русе бил заобиколен от четирима мъже с маски и един без маска, на когото знаел само първото име. Точно човекът без маска ударил С. С. в областта на устата с метална разгъваема палка. След подаден сигнал до полицията и проведено разследване е образувано съдебно производство в Районен съд - Русе, по което е било одобрено споразумение, в което А. направил признание, че е виновен за извършеното деяние, а именно, че е причинил на С. С. средна телесна повреда,  изразяваща се в избиване на първи долен ляв зъб, счупване на нивото на венеца на втори долен ляв зъб, изкълчване на първи долен десен зъб, което е наложило изваждането му, без които се затруднява дъвченето и говоренето, като деянието е извършено по хулигански подбуди. Наказанието, което е приел да изтърпи за това престъпление, е лишаване от свобода за срок от две години с четири години изпитателен срок.

Възстановяването на здравословното състояние на С. С. продължило дълго и той не можел да се храни нормално, изпитвайки силни болки. Говорът му бил нарушен, фъфлел, притеснявал се, че естетически не изглеждал добре, стигнало се до срив в самочувствието му и в социалните му контакти. За обезщетяване на тези неимуществени вреди пострадалият поиска от съда да му присъди 50 000 лв., но магистратите ги оцениха на 30 000 лв., вземайки предвид размерите на обезщетенията, определяни при аналогични случаи и конкретната икономическа обстановка в страната. Исковете за обезщетяване на разходите по лечението и воденето на делото бяха уважени изцяло.   

Решението на Окръжен съдРусе подлежи на обжалване в двуседмичен срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари