Чиновниците стават все повече

0
Служба в министерство е най-желаната, почти няма млади хора
Служба в министерство е най-желаната, почти няма млади хора

Служба в министерство е най-желаната, почти няма млади хора

На всеки 100 хил. души у нас през 2022 г. са се падали 2230 чиновници. Това е с близо 20% повече спрямо шест години по-рано, показва последният доклад за администрацията, одобрен от Министерския съвет миналата сряда.

Въпреки плановете на редица правителства досега за електронно управление и намаляване на администрацията от 2016 г. насам чиновниците са се увеличили с над 8%. Щатната численост е общо 143 815 броя, от които 36 736 работят в териториални структури, пише вестник "24 ЧАСА".

Незаетите длъжности са 12 171, като за повече от 6 месеца човек не може да се намери за 5528 от тях. Това означава, че чиновниците са общо 131 644 души.

Този ръст на бюрокрацията идва в годината, в която населението на България официално спадна под 7 млн. души.

През 2022 г. най-голям интерес е имало към конкурсите за работа в министерствата и в Министерския съвет. В тях са кандидатствали 8607 души. Най-слаб пък е интересът за работа в структурите, създадени с постановление на Министерския съвет - 68, и в държавните комисии - 117.

С 2431 повече жени, отколкото мъже работят в администрацията, показва докладът. С висше образование са 63,18%. Най-много от чиновниците висшисти са завършили “Стопански науки” - 29 078, следвани от тези с “Технически науки” - 13 156, и “Правни науки” - 11 347.

Задължителните годишни обучения в администрацията почти не се провеждат. През миналата година такива са преминали под 10% от висшите служители и по-малко от половината новопостъпили. Според Закона за държавния служител пък всички чиновници, преминали обучения за повече от 20 дни, трябва да останат и да работят в съответната администрация поне година. Оказва се, че над 42% от служителите в този казус са напуснали в рамките на 1-годишния срок и не са възстановили средствата за обучение, дължими по закон.

Сравнително малко са младите хора в държавната администрация. Едва 7750, или 5,87% от всички заети, са под 29-годишна възраст. Най-много пък са хората на възраст между 30 и 59 г. - 111 705. А чиновниците над 60 г. са общо 12 579.

Най-високо максимално основно месечно възнаграждение в администрацията получават директорите на дирекции. За миналата година то е било 6458 лв. След него е това на главния секретар - 5640 лв. Най-ниско е заплащането на техническите сътрудници - максимум 1458 лв.

За съкращаване на администрацията настоява отдавна бизнесът. Работодателите са категорични, че има дублирани функции, раздут щат, голяма част от който с незаети работни места, което пък е източник за финансиране на т. нар. допълнително материално стимулиране.

Разходите за персонал през тази година са с 43% повече спрямо размера им през 2020 г. при натрупана за периода инфлация в размер на 25%, пресметнаха от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Крайно време е да се пристъпи към намаляване на държавни структури с припокриващи се или сходни функции, което да позволи намаляване на бюджетните разходи за тяхната издръжка и да освободи ресурс за увеличаване на възнагражденията на тази част от наетите, които са недофинансирани, пишат в становище от Българската стопанска камара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    3
    Гражданин
    До 1.Заплатите им уважаеми съгражданино са най-малкото зло.Колосалните комунални разходи,които те правят със съществуването си са по-страшни.Но най-страшното е вопиющата некомпетентност,която те демонстрират.Дори придобиването на един-единствен документ е свързано с губене на време/и то доста/ и разтакаване по различни инстанции.Да не говорим за прословутия $22,с който в минимум от 50% от случеите обикновенния гражданин се сблъсква.А и да не забравя репликата"Разбираме Ви,ама нищо не може да се направи"
  • 6
    2
    русенец
    Нормално е всички да се натискат да работят в държавната администрация, защото най-добър работодател е държавата, а и най-щедрия. А когато един чиновник стигне до върховете на йерархията, тогава държавната службичка е и най-добър бизнес. Пък тези, дето им изплащаме заплатите - кучета ни яли! Като не ни изнася да ходим да чистим кенефи в Германия за 2 000 евро на месец при 35 часова работна седмица.
  • 8
    1
    хиперАдминистратор
    На практика тея нищоправци набутани в администрацията не произвеждат никакъв полезен продукт. Само получават заплати за нищоправене. Естествено парите за заплати на тая администрация трябва да дойдат отнякъде, първо трябва някой реално да ги заработи. Проклетите изродясали бг-политици извъртяха така нещата, че всяка година да им увеличават заплатите(за нищоправене) Такъв икономически модел не може да съществува никъде. Вдигат данъците и осигуровките на реално работещите, за да увеличават парите на търтеите на държавна хранилка. То затова комунизмът е фалирал 3 пъти. Това ще е четвъртият. Заради тази излишна администрация бордът рано или късно ще падне...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари