Оптимизацията на администрацията ще ни коства 200 милиона лева

0
Това е сумата, която ще получат пенсионираните чиновници като обезщетения
Това е сумата, която ще получат пенсионираните чиновници като обезщетения

Оптимизацията на администрацията ще струва 200 милиона лева тази година.

Това е заложената сума в бюджет 2022, става ясно от документите към законопроекта, пише Диляна Димитрова във вестник СЕГА.

Той в момента минава второ четене в парламентарните комисии.

Още в първите си дни на поста вицепремиерът Асен Василев обяви, че новото управление ще намали администрацията с 30 000 души. После се разбра, че става дума основно за хора, които са навършили пенсионна възраст. Именно техните обезщетения са оценени на 200 млн. лв.

Друг е въпросът дали сумата ще бъде усвоена. След голям ентусиазъм в първите заседания на новия Министерски съвет, темата изчезна от дневния му ред. Според публикуваните от правителствената пресслужба решения, разпределяне на средства за обезщетения по линия на оптимизацията за последно е правено на 22 декември.

На две заседания в края на миналата година правителството отпусна над 7,7 млн. лв. за обезщетения на държавни служители на девет министерства. Те обикновено са два вида - изплащаните накуп заплати при пенсиониране и изплащането на неползван отпуск. Няма данни колко души са пенсионирани към момента от новите управляващи, тъй като само някои министерства ги обявиха. В МОН например обезщетенията на 25 души са 617 069 лв. Сходна е сумата и в Министерството на икономиката - 630 000 лв. за 26 пенсионери.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари