20 000 лева глоба за пожара на сметището в Русе

2
Глобата е наложена от РИОСВ след извънредна проверка на депото на 5 ноември
Глобата е наложена от РИОСВ след извънредна проверка на депото на 5 ноември

Максималната глоба в размер на 20 000 лева е наложена на депото за отпадъци в Русе заради възникналия пожар, съобщиха от РИОСВ.

От там уточняват, че директорът на РИОСВ - Русе инж. Любомир Атанасов е издал наказателно постановление за глоба в максимален размер от 20 000 лева на фирма „Берус“ ООД, която е оператор на Регионалното депо за неопасни, инертни и опасни отпадъци-Русе. Причина за санкцията е възникналия на 3 ноември пожар.

Инцидентът е възникнал първоначално на 50 кв. метра, едновременно от четири страни и се е разраснал до 15 дка. Отпадъците в клетка 2 – пластмасови, хартиени, текстилни, полиетиленови, ПДЧ и др. са били депонирани във височина. Това е образувало стръмен скат, който е бил трудно достъпен за поддържане, уплътняване и запръстяване. По време на извънредната проверка на РИОСВ инцидентът в депото не е бил напълно овладян. Скатът е продължавал да тлее, на места с активни огнища, от които се е отделяла неприятна миризма.

Неправилната експлоатация и допуснатият пожар са нарушения на Закона за управление на отпадъците, за което фирмата е санкционирана.

Глобата е наложена след извънредна проверка на депото на 5 ноември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари