2 грешки при поливането на доматите

85
Да отгледаме домати не е лесна задача
Да отгледаме домати не е лесна задача

Да отгледаме домати не е лесна задача

Сезонът на салатите е, а доматите са сред най-полезните зеленчуци, които да поставите на масата си, пише Актуално. Те подпомагат не само поддържането на добро здравословно състояние чрез витамините и минералите, които съдържат, но и постигането на тен на плажа – идеални са за лятото, нали?

Ако доматите в търговската мрежа не са ви вкусни, ако се притеснявате дали нитратите в тях не са повече от витамините, може да си отгледате сами домати - в градината пред блока, в двора или в саксии на терасата. Това, разбира се, не е лесна задача, но пък ще имате пресни, вкусни и узрели естествено домати, чиито ползи за здравето ще са многократно по-високи, отколкото от купешките домати.

Ако вече сте посадили разсада и се чудите каква ще е реколтата ви или какво може да направите, за да е по-добра, сте на правилното място – запознаваме ви с основните при домати грешки при поливането, които масово се допускат и водят до намален добив и загуби.

Ще наберете от градината много домати, ако тези грешки при поливането не ги допускате.

1. Прекалено поливане, преполиване или липса на достатъчно влага

Чували сте, че доматите не трябва да се оставят без вода и че не обичат засушаването и поливате щедро по няколко пъти на ден, докато започнат да плуват саксиите? Със сигурност ще загният вместо да се радвате на добра реколта. Да, доматите не обичат сушата, но това не означава, че трябва да ги отглеждате сякаш са водни лилии.

Другата крайност са начинаещите градинари, които пропускат ежедневното поливане и оставят доматите да изсъхнат. Буквално. И двете са вредни за посевите и няма да доведат до добър резултат и богата реколта. Полейте, оставете да изсъхне почвата и да постои няколко часа, след което полейте отново. Не е нужно да прекарвате половиния ден с каната до доматите, да оставяте маркуча да тече, за да осигурите непрекъсната влага, но е опасно и да пропускате с дни поливането на доматите.

2. Избор на грешно време за поливане

Сутрин не обичате да ставате рано? Не отглеждайте домати. Те са чувствителни към топлината и ако сутрин не станете, за да ги полеете много рано, а отложите тази дейност за по-късно – когато се наспите, ще ги попарите. Вечер също поливането трябва да става късно – по залез, ако сте ангажирани през вечерите и поливате просто късен следобед, то резултатът ще е същият.

Идеалното време за поливане на тези вкусни зеленчуци, всъщност плодове, но не това е темата на разговора, е около изгрев и залез. Трудоемко и сложно ви е да го правите в тези часове – толкова рано и толкова късно? Възможно е. Но резултатът си струва – вкусни градински домати – еко, био, узрели под слънцето. А има и капково напояване, както и техника, която да ви замести в ранното ставане за поливането. Ако имате желание, ще откриете и точния начин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари