17-годишният Калоян счупи два национални рекорда в плуването

1
Тийнейджърът стана първият българин с време под 2 минути на 200 м гръб
Тийнейджърът стана първият българин с време под 2 минути на 200 м гръб Снимка: Евгени Цеков, sportsgallery.eu / архив

17-годишният Калоян Левтеров продължава да подобрява национални рекорди на стартиралото днес държавното първенство по плуване в столичния комплекс "Диана".

След като записа нов най-добър резултат на 100 м гръб, триумфирайки за 55,77 сек, при досегашен рекорд от 56,19, тийнейджърът бе безапелационен и на 200 м. Състезателят на "Славия" преплува дистанцията за 1:59,48, превръщайки се в първия българин с време под 2 минути в тази дисциплина, информира bTV.

Предишният рекорд - 2:00,39, отново бе на Левтеров, като той го постави по време на европейското първенство за юноши през 2019 г. Тогава резултатът му отреди седмо място. Сега обаче младокът сваля близо секунда от най-доброто си постижение.

Времето му е сравнимо с това на 25-те най-добри американски плувци при юношите. За да покрие норматива за Токио 2021 обаче, Левтеров трябва да премине под 1:57,50.

Държавното първенство, в което участват над 300 плувци от 46 клуба, е една от трите надпреварите на родна земя, даващи право на участие на олимпийските игри през 2021 г. Другите са Гран При на Бургас в началото на ноември и отборният шампионат в края на годината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари