1500 експоната изчезнаха от музея в Бяла

0
Прокуратурата в Русе разследва трафик на културно-исторически ценности
Прокуратурата в Русе разследва трафик на културно-исторически ценности Видео: TV7

Прокуратурата в Русе разследва трафик на културно-исторически ценности

Прокуратурата в Русе разследва трафик на културно-исторически ценности. Става дума за близо 1500 експоната от фондовете на Музея на Освободителната война в град Бяла.

По предварителна информация част от ценностите са били подменени с копия, а оригиналите продадени на черния пазар.

Музеят в Бяла е един от най-старите у нас. Той се намира в къщата, която е била ползвана за квартира от руския император по време на Освободителната война. В експозицията, посветена на бойните действия на руските войски, могат да се видят оригинални вещи и оръжия от XIX век.

Дали обаче експонатите в музея все още са оригинали или са подменени с копия? Този въпрос възниква преди две години, когато на търг в Русия е предложена изключително ценна пушка "Баранов". Оказва се, че става дума за оръжие от Фонда на беленския музей, дарено от руския император Александър Трети.

ДАНС започва разследване, а от Министерството на културата изискват пълна проверка на музейните фондове. Междувременно започва процедура за превръщането на музея в Бяла в общински, като при инвентаризацията на фондовете се появяват несъответствия.

По предварителна информация става дума за 1500 експоната, които или липсват, или са подменени. Основно се касае за оръжия и военни униформи. Общо във фонда на музея има около 6000 музейни единици, но дали броят им все още е такъв, на този етап няма информация. От музея в Бяла отказват да коментират темата, но не отричат, че все пак проблем има.

От Окръжната прокуратура в Русе засега отказват официален коментар по случая, тъй като разследването продължава.

Източник: tv7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари