150 години безсмъртие!

3

150 години безсмъртие!

Това е най-кратката, но в същото време и най-точната оценка за свободата на поробената Майка България от четниците на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. В ранното и мъгливо утро на 6 юли преди 150 години 125 млади мъже загърбиха сом и семейство, лишиха се от любовта на най-близките си хора, за да се обрекат на Отечеството. Всички те пожертваха живота си за свободата на поробената си Родина. С тези пламенни думи кметът на община Ценово д-р Петър Петров откри тържествената заря-проверка на площада в Новград.

150-та годишнина от стъпването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг беше отбелязана с мащабно честване. За да почитат подвига на четниците и двамата войводи в селото на брега на Дунав дойдоха народните представители Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Искрен Веселинов, зам.-областния управител Валентин Колев, изпълнителният директор на Националната служба по заетост Драгомир Николов, кметове и председатели на Общински съвети от близки и далечни общини. Сред официалните гости бяха и представители на побратимените общини в Република Румъния.

Десет години преди началото на Руско-турската освободителна война двамата войводи в разцвета на младостта си чертаят планове и организират чета, която да се бори за свободата на България. Преминаването на  четата през Дунава дава ново начало в няколко вековната национално-освободителна борба, това е четата, която е записала със златни букви подвига си в аналите на българската история“, подчерта в словото си д-р Петров. Той сподели и някои малко познати подробности за четата. Това е първото военизирано формирование в българската история и води неравностойни битки с противника като бойна единица.

Празникът беше открит от Танцов ансамбъл „Българе“, който изпълни фрагменти от спектакъла „Това е България!“. Бурни аплодисменти на многобройната публика съпровождаха изпълненията на малчуганите от детската градина и училището. Танците и песните на самодейните групи при НЧ „Христо Ботев“ допринесоха за повдигане на емоционалния градус и показаха богатото фолклорно богатство на местното население. От името на кмета на община Ценово д-р Петър Петров бяха връчени специални награди на Йордан Анчев –шампион по планинско колоездене, и на Бранимир Каралашев – носител на много отличия от фолклорни конкурси. Ритуалът по тържествената заря-проверка бе изпълнен от войници Националния военен университет „Васил Левски“ и участници в клуб „Традиция“. Небето над Новград се озари от многобройните фойерверки. Беше спазена традицията празникът да завърши с кръшно българско хоро, което се изви на площада пред читалището.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари