100 души изчезват безследно всяка година

0
Някои са открити по чудо, други намират смъртта, трети още се издирват
Някои са открити по чудо, други намират смъртта, трети още се издирват

Отвлечени, избягали, убити

По около 100 българи изчезват безследно за последните години.

839 обявени за издирване са само за миналата година, открити са 736. За тази година все още няма изготвена статистика, но данните ще са подобни, коментират източници в структурите на ГДНП "Издирване", цитирани от "България Днес".

Ето и част от случаите, които най-силно разтърсиха страната:

Последният е само от няколко седмици и все още е в графата на неразгаданите. Галин Димитров от Русе е видян за последно преди над 20 дни в къща за гости в русенското село Кошов. Дотам го докарва приятел на баща му. "Искал е да си почине два-три дни. Така е казал на баща си. Взел е малко дрехи в една раница", разкрива майката Ангелинка. Галин пристига в къщата за гости на 25 август около 15:30 часа. Иска да наеме стая за ден-два без предварителна резервация. Хора от персонала си спомнят, че е изглеждал разтревожен. Галин дори пита персонала дали случайно има други русенци, които могат да го разпознаят. Казват му, че няма, но всичко се преобръща в 17:18 часа. Тогава Галин звъни на телефон 112 със сигнал, че го преследват и го гонят да го убият по поречието на Дунав. След това изчезва безследно и до този момент младият мъж не е открит. В търсенето на Галин се включва и радиестезистът Ивелин Иванов, който посочва с точност водоема, от който изплува тялото на издирвания Емил Боев. Скейтърът от Перник беше в неизвестност цели 62 дена, преди да бъде открит трупът му.

Емил изчезва на 27 януари, докато е на фестивала "Сурва" в Перник. Търсачът на силни усещания оставя телефона си, който е без батерия, в колата и излиза навън. Това се случва около 3 часа през нощта. За последно е заснет от камера в покрайнините на Перник и видян от свой приятел малко по-рано. Оттогава следите му се губеха. Неговите близки организираха мащабно издирване в града, в което се включиха и доброволци. Бе обявена и награда от 100 000 лева за някаква информация, която ще отведе близките на Емил до него. Наградата бе обявена от брат му Мартин. За съжаление и въпреки всичките усилия, които бяха положени, Емил бе издирван от доброволци, от водолази, от дронове с термокамери и от спасителите на Сашко - Веселин и Милко, които направиха всичко по силите си, за да попаднат на следите на младежа, но неуспешно.

Случаят със Сашко, който също е от Перник, завърши с щастлив край и малкото момче в момента си е вкъщи с татко си. Сашко изчезна на 11 ноември миналата година в района на Профилакториума в Перник, докато се разхожда с баща си. Хиляди доброволци се включиха в издирването на 12-годишния Александър, а бащата обяви награда от 100 бона за този, който доведе сина му. След дни в неизвестност и сам в гората спасители откриват момчето в много труднодостъпен район в изоставен завод край радомирското село Червена могила. Доброволците от клуба по парапланеризъм Веселин Георгиев и Милко Михайлов, които откриха детето, казаха, че не са могли да повярват на очите си.

"Дъждът може да му е помогнал. Наличие на вода. Намерихме го в едно дере във водата. Всичко това е от желание за живот. Беше в безпомощно състояние. По външния му вид си личи, че се е движел - мръсен, изтощен, гладен, дадохме му вода, стоплихме го. Планината може да е майка, както в този случай", заявиха тогава Веселин и Милко.

През май миналата година изчезна IT специалистът Александър Алтънбашев, който е в неизвестност и до този момент. По данни на Софийската градска прокуратура има голяма вероятност Алтънбашев да е отвлечен. По последна информация телефонът на Алтънбашев беше засечен ден след изчезването му в района на Бистрица.

Основната версия на разследващите е, че търговецът на криптовалута е бил отвлечен, за да му бъдат изпразнени сметките, в които държал милиони евро в биткойни. Както вече стана ясно, Алтънбашев е държал паролите за тях в сейф в голяма банка в София. За последно Алтънбашев е видян от сестра си, която го е закарала на среща. В деня на изчезването на компютърния спец неизвестен към момента мъж се е опитал да влезе в апартамента му.

Броени дни след като Алтънбашев потъна вдън земя, изчезна и друга IT специалистка - Алена Щерк. За съжаление след няколкоседмично издирване трупът ѝ бе открит край Радомир. Заподозрян за нейното ликвидиране е бившият ѝ партньор в бизнеса и любовта Виктор Спига, който бе арестуван в Бари, Италия. В момента делото тече.

Едно от най-знаковите изчезвания, отвличания или убийства, кое от всички все още не е ясно, е на дупничанина Янек Миланов. Неговата съдба не е ясна от малко над 3 години, когато Янек безследно изчезна от Дупница. 43-годишният мъж се изпари след среща с Васил Капланов - Каплата, който е бивш гард на Братя Галеви.

Въпреки множество следи и свидетели разследването бе прекратено тази година. Заподозрян беше именно Каплата, в чиито бял мерцедес се качва Янек, преди да изчезне, но към момента разследване няма, както и отговори.

1000 са студените досиета

Около 1000 са случаите на изчезнали хора през последните 20 години, които остават неразгадани и до днес. За този период сигналите за хора, чиято следа е изгубена, са около 25 000, 24 хиляди от тях са разгадани. Някои са открити живи и здрави, други нямат този късмет и са намерени мъртви. Но 1000 от случаите остават неразкрити и до сега, някои разследвания са прекратени, други продължават да дирят потъналите вдън земя хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари