10-те най-влиятелни музикални икони за последните 60 години

0
Ето пълния списък на 10-те най-влиятелни музикални икони за последните 60 години
Ето пълния списък на 10-те най-влиятелни музикални икони за последните 60 години

Джон Ленън беше избран за най-голямата музикална икона на последните 60 години. В проучването на списание NME, което започна още през месец март тази година, бяха номинирани 60 музиканти, а читателският вот определи кои от тях са най-значимите фигури в музиката. Убитият през 1980 г. музикант оглави класацията с повече от 160 000 читатели, които гласуваха за него. На второ място е Лиъм Галахър, а трета позиция заема Дейвид Бауи, следван от младия фронтмен на британската банда Arctic Monkeys Алекс Търнър и вокалиста на Nirvana Кърт Кобейн. Ето пълния списък на 10-те най-влиятелни музикални икони за последните 60 години.

1. Джон Ленън –  британски рок музикант и автор на песни, общественик, художник, актьор и писател. Той е съосновател на световноизвестната британска група Beatles и, заедно с Пол Маккартни, е съавтор на повечето нейни песни. След разпадането на бандата продължава с успешна солова кариера, издавайки емблематични песни, като „Give Peace a Chance“ и „Imagine“.

2. Лиъм Галахър – британски рок музикант, фронтмен на бившата рок група Oasis и настоящ фронтмен на Beady Eye. Известен е с непредсказуемото си сценично поведение и отличителен стил на пеене.

3. Дейвид Бауи – британски певец, актьор, инструменталист, продуцент, аранжьор и аудио инженер. Кариерата му започва през есента на 1969. През 1975 г. успява да пробие и в САЩ. През 2002 г. BBC го класира на 29-то място сред 100-те най-известни англичани. През 2004 г. списанието „Ролинг Стоун“ го класира на 39-то място в списъка си на 100-те най-големи артисти за всички времена.

4. Алекс Търнър – британски певец, вокалист на групата Arctic Monkeys. Шефийлдската четворка е приветствана като една от първите групи, които получават обществено внимание посредством интернет. Arctic Monkeys са също смятани за една от най-важните групи от възраждането на пост-пънка, като постигат търговски успех и два номер едно сингъла с техния дебютен албум. Техният дебютен албум се превръща в най-бързо продадения дебютен албум в историята на британската музика, подобрявайки постижението на Oasis с „Definitely Maybe“.

5. Кърт Кобейн –  вокал и китарист на сиатълската гръндж група Нирвана. Кърт Кобейн се превръща в една от най-големите знаменитости в музиката през 90-те години на 20 век, въпреки че той самият да не е желал да става знаменитост, нито пък се е чувствал комфортно да е такъв. Повлиян от музиката на големите рок групи от 70-те и пост-пънка от 80-те, Кърт се отдава на едно ново течение, което по-късно ще се превърне в основна музикална вълна на 90-те.

 

6. Ейми Уайнхаус – британска певица, която добива популярност със специфичния си стил на пеене, включващ соул, фънк, джаз, рок и R&B. Дебютният й албум „Frank“ (2003) беше обявен за успешен по телевизията, одобрен от критиците в родната Великобритания и беше номиниран за Mercury Prize. Следващият й албум „Back to Black“ (2006) достигна до шест номинации на награди Грами и спечели пет, правейки нов рекорд за най-много спечелени награди Грами от жена в една нощ. Back to Black превърна Уайнхаус в първия британски изпълнител с пет награди, включително три от Големите четири: Най-добър нов изпълнител, Албум на годината и Песен на годината. Ейми Уайнхаус оказва влияние върху нарастването на популярността на жените соло изпълнителки и съживява британската музика.

7. Джими Хендрикс – американски китарист, певец, текстописец и продуцент, смятан за един от най-важните изпълнители на електрическа китара в историята на популярната музика. Той също е завършен композитор, чиито песни са изпълнявани от стотици музиканти. Хендрикс е един от първите, които използват звукозаписното студио за разширяване и обогатяване на музикалните си идеи. Освен това, имиджът му на рок-звезда, го поставя редом до Литъл Ричард, Чък Бери, Елвис Пресли и Бийтълс.

8. Мориси – британски вокалист, лидер на алтернативната рок банда The Smiths, сформирана през 1982 г. в Манчестър. През 1983 г. The Smiths издават първия си сингъл „Hand in Glove“ чрез един от най-значимите инди лейбъли през 80-те, а както се оказва и през 90-те и новото хилядолетие – Rough Trade. Тази песен е преломен момент в историята на британската музика, защото предоставя на широката публика поетични лирики, градящи се на препратки към книги и филми и явна интелектуалност, почти незабележима до онова време и рядко достигана и до днес.

9. Ноел Галахър – писател на песните, водещ китарист и понякога вокалист на английската рок банда Oasis. Отгледан заедно с брат си Лиъм Галахар в Бърнейдж, Манчестър, Ноел започва да взима уроци по китара от Дейли Робъртсън на 13-годишна възраст. След серия от различни работи в строителството, Галахар се включва в местната музикална група „Inspiral Carpets“ в 1988 г.. През 1991 той става член на групата на своя брат Лиам „The Rain“ (впоследствие именувана като Oasis), бързо заявявайки своето доминантност над групата.

10. Иън Къртис – британски музикант и поет. Той е член на групата Joy Division. Вокал и основен текстописец, Иън става водещата фигура в нея, а групата оказва влияние на музиката от 80-те и 90-те. Женен е за Дебора Къртис, с едно дете Наталия (1979).

Източник: 10-те най
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари