1/3 от нарушенията са засечени от триногите камери

0
Те са по-съвременни и по-лесно се позиционират около пътя
Те са по-съвременни и по-лесно се позиционират около пътя Видео: 24 часа

Катастрофите с жертви и ранени са намалели най-много в Ловеч и Пазарджик, а са се увеличили в Пловдив, София, Варна и Хасково, казва началникът на отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция" в интервю за 24 часа:

- Комисар Рапчев, 71 жертви по-малко при катастрофи за м. г. спрямо 2017 г. На какво се дължи намалението?

- Официалната информация за 2018 г. е 6690 тежки пътнотранспортни произшествия с 611 загинали и 8471 ранени. И по трите показателя има намаление спрямо 2017 г. Инцидентите са по-малко със 198, загиналите със 71, а ранените с 209.

Това се дължи освен на засиления контрол от страна на Пътна полиция, на направените промени в нормативните актове, както и на подкрепата и съвместните ни усилия с всички правителствени структури и неправителствени организации, имащи отношение към пътната безопасност, както и на добрата работа с медиите.

Да, отчитаме намаление на жертвите, което е движение в правилната посока, но сме много далеч от целите, които желаем да постигнем. Затова споделената отговорност за подобряване на безопасността на пътя трябва да е на всички участници в движението, както и на всички институции, работодатели, учителите в училищата, родители, които със своя личен пример следва да покажат на децата си как трябва да се спазват правилата.

- В кои райони отчитате по-малко и в кои повече жертви спрямо 2017 г.?

- Най-големи са намаленията на ПТП-тата, загиналите и ранените в областните дирекции в Пазарджик и Ловеч. Там жертвите са по-малко с по 21 сравнение с 2017 г. Най-голямо е увеличението в Пловдив и София - повече с по 14, Варна - 11, и Хасково с 15.

- Как се разпределят по места в колата загиналите - водач, пътник, пешеходец?

- Загиналите водачи през 2018 г. са 315, като ранените са 3692-ма. 172-ма са загиналите пътници, а пострадалите са 2989. Намерилите смъртта си в катастрофи пешеходци са 123-ма, а са ранени 1782. Загинал е и един работник, извършвал дейности по пътя, като 8 са ранени.

- Кои са най-честите причини за тежките катастрофи и смъртни случаи през 2018 г.?

- На първо място е движението с несъобразена или превишена скорост. Заради нея през 2018 г. са станали 1725 произшествия, с най-много загинали - 203-ма, а ранените са 2220. Несъобразената скорост най-често се проявява при пътни условия с намалена видимост.

Неправилни маневри на водачите са довели до 1829 тежки катастрофи. При тях има 200 загинали и 2524 ранени. Сред неправилните маневри влизат внезапна промяна на посоката на движение, неспазване на дистанция, навлизане в насрещното, неправилно движение назад, неправилно завиване наляво, неправилен обратен завой, неправилно преминаване в съседна лента, неправилно изпреварване.

1554 са тежките катастрофи с 56 загинали и 1555 ранени при отнемане на предимство. Най-често това е отнемане на предимство на пешеходец - 32-ма загинали. Обикновено тези инциденти се случват в градовете.

66 пък са тежките произшествия с водачи, управляващи превозни средства с алкохол в кръвта или след употреба на наркотични вещества или техните аналози. Загиналите при такива инциденти са 7.

- Скоростта е една от водещите причини за настъпване на тежки ПТП. Колко са установените да карат с превишена скорост през м.г.?

- Издали сме над 178 хил. електронни фиша повече в сравнение с 2017 г., или 563 362. За превишаване на скоростта с повече от 50 км/ч в населените места са издадени 2444 наказателни постановления. За това нарушение се налага предвидената в закона глоба, временно се отнема свидетелството за управление за срок от 3 месеца и временно се спира от движение автомобилът за 1 месец. Самите глоби пък са 700 лв. и на всеки 5 км/ч над 50-те се увеличава с още 50 лв.

- А в кои областни дирекции на МВР са засечени най-много нарушения на скоростта?

- В Столичната дирекция на вътрешните работи, но там, разбира се, има и най-много технически средствa. Във Велико Търново и Стара Загора също са доста. Самата бройка обаче зависи от пътниковия поток. Важна е превенцията - водачите да знаят, че трябва да спазват правилата навсякъде, където е наложена забрана, а не само където се осъществява контрол

- А колко са засечените с превишена скорост от новите триноги камери?

- Чрез тях сме издали над 180 хил. електронни фиша от общо 563 хиляди.

- Тоест грубо 1/3 от всички засечени нарушения, макар че триногите са 28 - по една във всяка областна дирекция?

- Да. Имаме 23 стационарни камери, една система за средна скорост, 148 мобилни камери и 28 стационарно преносими (на триноги). Общо само от триногите са над 180 хиляди фишовете.

Нормално е 1/3 от засечените нарушения да са от триногите. Те са по-съвременни и по-лесно се позиционират около пътя. Стационарните камери все още са малко на брой, повечето хора в областите знаят къде се намират и заради това те отчитат спад на засечените нарушения. Също така е нормално да се натоварват повече триногите, отколкото мобилните камери.

Нашата цел е полицията да се оборудва със съвременна техника за установяване на нарушения по Закона за движение по пътищата и да изградим единен център за обработка на нарушения. Идеята е в него да се обработват всички нарушения, които техническите средства засичат. Така ще се помогне на полицая - той ще осъществява само контрол, без след това да има задължението да издава документите. Затова и не се натоварват 100% камерите, тъй като полицаите после издават и елекронните фишове.

- Планирали ли сте закупуване на още камери?

- Разбира се. Както на стационарни, така и на мобилни и триноги. Акцентираме изключително много и на системите за средна скорост за движение. Причината е, че се оказва, че средната скорост е най-оптималният метод за обезопасяване на голямо разстояние с по-малко средства. Проблемът е, че не навсякъде може да се постави такава система, защото самият участък трябва да отговаря на редица условия, като най-важното е да има едно и също ограничение за скоростта.

Затова подбираме да не са просто с много катастрофи, но и да са с една и съща позволена скорост.

Планирали сме още 6 системи за средна скорост, които да бъдат изградени до края на 2019 и началото на 2020 г. Осигурени са средства за закупуване на 35 стационарни камери и 84 стационарнопреносими - на триноги.

- А къде ще са системите за средна скорост?

- На пътя Русе - Бяла ще е едната, другата ще е след Микре, посока София - Велико Търново. Тя ще е до пътен възел “Абланица”. Третата ще е на пътя Пловдив - Карлово. За другите не сме определили участъци, само сме осигурили финансиране.

- Отчитате 30% увеличение на събираемостта на наложените санкции. Как си го обяснявате - отнемането на книжки за неплатени глоби и връщането им след погасяването на задължението ли е причината хората да плащат наложените им от Пътна полиция санкции?

- Да, това е една от причините. Принудителната административна мярка отнемане на свидетелство за управление на МПС се прилага за водач, който управлява, без да е платил в срок наложените санкции. В тази връзка всички полицейски служители на терен са оборудвани с таблети. С тях, когато осъществяват рутинен контрол, проверяват всеки водач дали има неплатени глоби и ако има такива, му изземат временно свидетелството за правоуправление.

Другата мярка е връчваемостта на електронните фишове. Доста сме вдигнали процента и там, отново заради таблетите. С тях можем на място да връчим фишовете както на водачите, така и на пътниците и на пешеходците. Искам да отбележа, че това не е налагане на санкция, а връчване на съществуваща такава. След получаването на електронния фиш започват да текат сроковете за плащане. Човек може да го обжалва, да декларира, че друг е управлявал автомобила му, или да го плати през първите 14 дни с 30% отстъпка или още един месец без намаление. След тези срокове, ако шофьор бъде спрян, а фишът не е платен, пътният полицай може да му отнеме свидетелството за управление на МПС до нейното заплащане.

Също така проверка може да се извърши и в районните при подмяна на лични документи, шофьорска книжка или регистрация и пререгистрация на МПС. Ако излезе неплатена глоба, услугата не се изпълнява до заплащането ѝ.

- Проверявате на таблетите и за невръчени фишове за скорост. Колко сте издали през тях за м. г.?

- Над 82 хиляди.

- Наскоро по улиците излязоха още 23 “суперкамери”, прикрепени към патрулките. Разкажете повече за тях и какви нарушения хващат.

- Te са напълно обикновени, не са суперкамери. Това е проект на Криминална полиция за установяване на издирвани автомобили, тъй като инсталираните камери разпознават регистрационни номера. Затова сме заложили допълнително горещи списъци, които ни дават информация за коли без “Гражданска отговорност”, имат и опция за контрол на скоростта. Не е нещо уникално, имат радар, който я засича и по време на движение.

- Как стоят нещата с прекратените регистрации за м.г.?

- Общо са 17 890 случая. Основно е за неправоспособни водачи, алкохол и наркотици. На шофьори без книжка са свалени табелите на 11 722 превозни средства. За алкохол са 4862, а за дрога - 1306, като искам да отбележа, че това са прекратени регистрации на собствениците на автомобили.

- Пуснахте за обществено обсъждане изцяло новия Закон за движение по пътищата. Правят впечатление няколко мерки, насочени към младите водачи, като например първите 6 месеца да не карат кола, по-мощна от 67 конски сили. Защо се налагат тези мерки?

- Това е проект, пуснат за обществено обсъждане. Всички препоръки ще се разгледат, преди да се внесе законът в парламента.

Основно целим усъвършенстване на нормативната база. Говорихме за младите водачи, а предложението е за дисциплинирането им и най-вече да се научат да карат малко по-маломощен автомобил, който да контролират по-лесно. За м.г. имаме няколко случая с млади водачи, направили катастрофи с мощни автомобили, в които пътуват и техни приятели, сред които и деца. Така загинаха доста млади граждани. Ще обсъдим предложението и ако трябва, ще се промени.

- Кои други предложения в законопроекта бихте изтъкнали, например отнемането на книжка за “хеттрик” от тежки нарушения в рамките на 2 г.?

- Това е сред най-често обсъжданите мерки. Списъкът е с най-тежките нарушения, които са сред честите причини за настъпване на тежки катастрофи. В наречения от вас хеттрик влизат каране в насрещното по магистрала или скоростен път, шофиране в аварийната лента на магистралата, без да са налице предвидените от закона предпоставки като повреда на автомобила или здравословен проблем на водача, шофиране с алкохол или дрога. Включва се и шофирането в населено място с над 50 км/ч над ограничението, както и преминаването на червено. Отнемането на предимство на пешеходец на пешеходна пътека тип зебра и т. нар. гонки също са в списъка.

Ние предлагаме, ако шофьор загуби книжката си заради извършени три от тези нарушения в рамките на 24 месеца, да може да си я върне най-рано 2 години по-късно. Той ще трябва да мине и през лекционно обучение и да реши листовките.

- Забранява се и на тирове и автобуси да изпреварват, както и се въвежда задължителното ползване на зимни гуми. С какво ще помогнат тези мерки?

- Идеята на второто предложение е, че гумата, която има достатъчно голям протектор, но не е за зимни условия, няма достатъчно добро сцепление и може да е причина за инциденти и задръствания, тъй като автомобилът може да не успее да мине през определен участък.

Що се отнася до изпреварването, често се забелязва, че автобусите и тировете са с по-бавен демараж, ускоряват по-бавно и при изпреварване в участък, в който нямат достатъчно пространство, е предпоставка за катастрофа. Особено на главните пътища, където има засилен трафик на товарни автомобили, когато тир изпреварва тир, често не успява да изпревари бързо и навлиза в кривата на завоя. Застават един до друг, което е особено опасно за насрещния трафик.

Изпреварването на тежкотоварен автомобил с ниска средна скорост на автомагистралите пък натоварва участниците в движението и на автомобилите, които се движат с позволената скорост, може да им се наложи да спрат рязко и да се стигне до катастрофа.

- Планирате закупуване на 15 нови автомобила, които да пуснете по магистралите. С камери те ще засичат различни нарушения. Каква е идеята и автомобилите цивилни ли ще са?

- Да. Според нас тя ще има изключителен превантивен ефект. Колите ще са високоскоростни, няма да са маркирани, за да не личи, че са полицейски, и ще се движат не само по автомагистралите, а и по главните пътища с интензивен трафик и дори ще влизат в населените места. Когато има такъв контрол, с видеозапис на нарушенията, включително и засичане на скоростта от самата полицейска кола, полицаят ще може да настигне нарушителя и да приложи правомощията си на място. Ще има незабавен ефект. Гражданите също така няма да разбират, че това са полицаи, и няма да намаляват само докато не подминат патрулката.

Обществената поръчка ще бъде пусната до края на годината. С тези коли целим да акцентираме върху агресивните водачи, които притесняват другите шофьори. Знаете, в новия закон премигването на къси - дълги, сме го сложили като нарушение. Според нас това притеснява водачите, особено тези с по-малък стаж, и ги кара да предприемат маневри, които са опасни за всички около тях.

- В момента се провежда акция, насочена към пешеходците. Защо се налага тя?

- От началото на годината до края на януари има 162 пътнотранспортни произшествия с пешеходци в страната. При тях 13 души са загинали, а в 19 от инцидентите има пострадало дете. Други 3 са с хора над 65-годишна възраст. 47 пък са ранените. Това е тежка и неприятна статистика, която искаме да променим. Затова от 4 февруари стартирахме акция на територията на страната, особено внимание обръщаме в градовете за пешеходци, които пресичат неправилно, както и за водачи, които не пропускат пешеходците, които пресичат на зебра.

Операцията ще продължи до 17 февруари. След това всеки месец ще имаме поне по една подобна във всяка област. Самата санкция е до 50 лв. Не говорим обаче за глобите.

Личната безопасност е отговорност на всеки един участник в движението. Особено на пешеходеца, който е уязвим, както са и велосипедистите и мотористите. Затова те би следвало да се пазят най-много.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари