Журналистът Димитър Стоянов върна наградата си от СБЖ

1
Мотивът на "Биволъ", награден в категорията "Електронен сайт", е че не може да приеме отличие в конкурс, номинирал също и хора, които били замесени в службите
Мотивът на "Биволъ", награден в категорията "Електронен сайт", е че не може да приеме отличие в конкурс, номинирал също и хора, които били замесени в службите

Журналистът Димитър Стоянов от "Биволъ" отказа да получи награда за журналистически електронен сайт от Съюза на българските журналисти (СБЖ) на церемония, която се проведе в петък вечерта.

Причината е присъдената най-голяма ежегодна награда "Йосиф Хербст" на Кеворк Кеворкян, който е сътрудничил на тайните комунистически служби с псевдонима агент "Димитър".

"Димитър Стоянов върна наградата, връчена на "Биволъ" в категорията "Електронен сайт", с мотива, че не може да приеме отличие в конкурс, номинирал също и хора, които били замесени в службите", се казва в съобщение на СБЖ.

Димитър Стоянов е журналиста, който беше задържан от МВР, заедно с румънския си колега при разследването на аферата „ДжиПиГейт“, свързана с източването на еврофондове.

СБЖ винаги е заставал в защита на журналистите, които по една или друга причина са били подлагани на различни обидни и недемократични мерки, се казва в съобщението на СБЖ. Съюзът е независима организация и никой не упражнява натиск над нас и винаги сме приветствали честната и обективна журналистика, е казал Иван Върбанов, главен секретар на СБЖ.

"Биволъ" върна наградата на СБЖ, защото не приемаме да ни награждават редом с агенти на ДС! Нека ДС да си награждава ДС, колкото си искат.. Нашият човек Димитър отказа да се нареди заедно с Агент Димитър! #ДСтиНоември #Лустрация"– това пише на страницата на "Биволъ" във "Фейсбук".

Отказът на Димитър Стоянов да получи наградата не е помрачило "настроението в клуб "Журналист" и това за пореден път доказа, че журналистите са хора, които приемат всички казано и изречено от техни колеги, защото уважават и ценят мнението на другите", се казва още в съобщението на СБЖ.

Най-голямото отличие, носещо името на Йосиф Хербст, за цялостна дейност и особени заслуги в българската журналистика е връчено на Кеворк Кеворкян. Той е "създател на телевизионната легенда "Всяка неделя" и "построил" стотици мостове в онези трудни за журналистиката времена преди промените, по целия свят", е посочено в съобщението на СБЖ.

Другата предложена за същия приз беше Даниела Кънева - също с минало съпричастно със службите на комунистическата ДС, което предизвика полемики в обществото още при обявяването на номинациите в началото на ноември.

Специален плакет за професионална и гражданска доблест посмъртно е присъден на убитата в Русе журналистка Виктория Маринова. Отличието е било връчено на баща ѝ Георги Маринов.

Битият в Червен бряг журналист Христо Гешев получи наградата за журналистически материал в регионална медия, предизвикал широк обществен интерес. Той разкри как с европейски средства видни общинари в града се готвят да санират къщите си и печелят поръчките за "Топъл обяд" на бедните в Червен бряг и околните села.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари