Жителка на Мартен: Токът непрекъснато спира, това е голям кошмар

2
Хората в района планират нов протест другата седмица
Хората в района планират нов протест другата седмица Видео: Русе Медиа

Жители на град Мартен излязоха тази вечер на протест заради проблем от години с електроснабдяването. 

Както Dunavmost съобщи пръв, в знак на недоволство те блокираха за трийсетина минути главния път Русе-Силистра.

Протестът събра над 300 души, предава Русе Медиа. Към тях се присъединиха и жители на Сандрово, които също са потърпевши от продължаващия с години проблем. Хората са притеснени и от наближаващата зима, тъй като повечето се отопляват на ток.

Търпението на мартенчани е на изчерпване, тъй като електрозахранването спира без предупреждение и без определено времетраене, а уредите им изгарят. Правени са многобройни подписки до „Енерго Про“, но без резултат. Последната капка, преляла чашата, е била на празника 6 септември.

Това е огромен кошмар. Електроуредите гърмят непрекъснато, особено за пенсионерите е много страшно, защото как да си купят нови с малките пенсии. Аз лично съм дала сума ти пари за защити, за да си включа техниката, но пак няма гаранция. Опасно е, че напрежението се променя – намалява, задържа се и спира. Няма значение дали пече слънце, вали дъжд или сняг, по 10 пъти може да мига токът с прекъсвания, след това спира, стоим по 2-3 часа без ток, пуснат го. Предстои зима, масово се топлим и на ток, а миналата зима сме стояли по 24 часа без ток, казва емоционално Зинаида Тодорова.

Елка Недкова недоумява защо всеки месец Мартен е в списъка за прекъсване на тока за ремонти, и то почти за целия месец, без да има конкретен резултат. „И в крайна сметка ние отново сме без ток. Казват, че птиците им пречат, лястовичките кацали, на зима сигурно гаргите ще им пречат. Освен да станем плашила за гарги, аз не виждам какво друго можем да правим. Аз не мога да си видя работата, защото ми спират компютри, интернет, всичко спира. Оня ден на 6-ти даже съм се разправяла с тях, защото трябваше да си свърша работа на принтера, не мога да си свърша работа и те ми казват, че съжалявали, това е положението“, коментира тя.

Жителите на Мартен срещат пълната подкрепа кмета, който иска самостоятелна подстанция за града. В момента градът, както и Сандрово, се захранват от подстанцията в Бабово. Според Димо Тонев трябва да се подмени и цялата мрежа от проводници, тъй като е морално остаряла, на много години и кърпена на доста места.

Областният управител Галин Григоров, който също живее в Мартен, се срещна с протестиращите си съграждани. Той сподели, че също е потърпевш – има изгорели климатик и пералня. До момента е имал над 20 срещи с „Енерго Про“ по въпроса и се надява проблемът да се реши в скоро време. По думите му от утре започва подмяната на електропроводната мрежа, а до два дни ще бъде подписан договорът за терена, на който ще се изгради новата подстанция „Слатина“. Тя трябва да бъде готова до края на ноември.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари