Здравният министър покани протестиращите сестри на обиколка из страната

0
Заедно да направели проверка на условията на труд в лечебните заведения
Заедно да направели проверка на условията на труд в лечебните заведения Видео: NOVA

Медицински сестри излязоха на улицата в 40-ия ден на протест.

Те разпънаха няколко палатки пред Министерството на здравеопазването. Те искат по-добри условия на труд, които включват по-малко извънредни часове. Медиците казаха, че изнемогват заради кризата с коронавируса и липсата на кадри.

БГНЕС

Има отделения, които работят с едва три сестри и все пак съществуват. Извънредният труд невинаги се плаща”, коментира Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти пред NOVA.

„В случая пациента остава без здравна грижа. И докато целият български народ не го осъзнае, няма да има промяна”, каза Веселина Ганчева от Синдиката.

Медицинските специалисти са недоволни и от факта, че не участват в подписването на Националния рамков договор. В него имало дейности, за които се плаща само на лекарите и зъболекарите, а тяхната работа не фигурирала никъде.

БГНЕС

„Анексът, който е подписан с НЗОК ще доведе до увеличаването както на месечните прогнозни бюджети на лечебните заведения, така и на клиничните пътеки с 10 %. Тези средства изпълнителните директори могат да ги насочат за формиране на добрите възнаграждения”, каза здравният министър Костадин Ангелов.

Ресорният министър Костадин Ангелов слезе сред протестиращите и разговаря със сестрите. Той ги покани на обиколка в страната утре за да проверят заедно условията на труд.

Ангелов посочи, че исканията на медицинските сестри, които са пред министерството, са от доста време. „Голяма част от тях са коректни, голяма част от тях могат да бъдат решени не с много усилие и не с много средства. Да, възможно е, единият проблем е възнаграждението, от 1 август решението е взето, другият проблем е заплащането на първа линия, осигурен е финансовият ресурс до края на годината на всички служители, които са на първа линия. Това са най-наболелите проблеми”, посочи министърът.

По-рано в Русе той каза, че не е убеден, че това е протест на медицинските сестри от цялата страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари