Защо разрешиха полети до рискови държави при ръст на заболелите в България?

3
Ами естествено, че заболелите от коронавирус ще нарастват
Ами естествено, че заболелите от коронавирус ще нарастват Снимка: БГНЕС

Ами естествено, че заболелите от коронавирус ще нарастват

На 6 април със заповед министърът на здравеопазването Кирил Ананиев забрани влизането на територията на България на граждани на трети страни, също така и на лица, независимо от тяхното гражданство, които пристигат от следните държави членки на ЕС и страни по Шенгенското споразумение с висок риск на разпространение на COVID-19: Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн. Не са забранявани полетите до Турция.

Но вече са осъществяват полети до повечето от тези държави. Дестинациите, за които няма забрана за летене от държавните органи, са: Амстердам, Лондон, Париж, Берлин, Франкфурт, Виена, Прага, Цюрих, Мадрид, Барселона, Малага, Палма де Майорка. И съответните авиокомпании естествено рекламират полетите до тези градове.

За да се промени един нормативен или общ административен акт, трябва да има съществена промяна в условията – в случая тези, които са довели да спиране на полетите. Човек ще си помисли, че има коренна промяна в епидемиологичната обстановка в разрешените за полет държави, пише Lex.bg.

Всъщност Великобритания постави рекорд с най-много заразени в Европа, като починалите от коронавируса на 6 май надминаха 30 000 души. На 6 май беше съобщено за нови 6111 потвърдени случая. С това общият брой на заразените с коронавируса във Великобритания достигна 201 101. В Испания заразените вече са над четвърт милион. В Германия на 5 май има 446 разболели се от Covid-19. В Турция новозаразените за 5 май са 1832.

Да, има намаление на отчетения брой на заболелите, но равнищата са далеч от това да има съществена промяна, която да е основание да се допуснат полети. Именно в самолетите заразата се предава най-лесно, хората са близо един до друг (дори при настаняване през седалка) и освен това въздухът вътре се върти. Въобще не е ясно дали филтрите задържат толкова малки частици като вируса, дори ако са закрепени за по-едри

Вижте видео как се разпространява коронавирусът в самолет

Липсват изисквания за безопасност към пътуващите – напр. за скорошни PCR тестове на всеки, който се качва на борда. Допусна се недопустимото – от Нидерландия в последните дни на няколко полета да пътуват заразени и видимо болни от коронавирус и да си отиват по родните места из страната. Къде са съответните държавни органи? А колко реално заразени пътуват всъщност не се и знае. Изпраща се самолет до Франция със сезонни работници, където не ги приемат, защото никой не си е направил труда да провери нормативно определените условия за влизане на чужденци във Франция.

Ами естествено, че заболелите от коронавирус в България ще нарастват.

В работен ден, следващ предходен работен ден – на 5 май – те са вече 69 души! България продължава да прави недостатъчен брой тестове – досега имаме скромните 7,395 PCR тествани на 1 млн. човека. Гърция, която стриктно поддържа забраната на полети до засегнатите държави, отчита 10 заразени на 5 май, т.е. близо 7 пъти по-малко от България. Би следвало незабавно да се спрат полетите до държави с голям брой заразени на 1 млн. души населени и да се въведе изискване за отрицателен PCR тест, правен до 3 дни преди полета.

Пътническите полети не са жизненоважни за икономиката. Никаква съществена за България работна ръка не идва от чужбина. Отделен въпрос е, че държавата следва да окаже съществена помощ на българските авиопревозвачи.

„Лекс“ още преди време писа, че сезонните работници са особено опасни за разпространението на заразата. Те отиват да работят в държави с висока степен на разпространение на коронавируса и след това се връщат и допринасят за увеличаване на заразата. Заминаването не е проблем, но връщането вече е такъв за живеещите в България. А държавата в крайна сметка основно разчита именно на живеещите в България.

Освен това и не е справедливо хората, които плащат данъци в България, да поемат лечението на работещите в чужбина, които не се осигуряват в у нас. А и много от работещите в чужбина просто не плащат здравни застраховки.

Макар, както и останалите държави, България да се забави да забрани пътническите полети със засегнати държави и да не направи своевременно достатъчен брой тестове в началото на епидемията, своевременно предприе всички останали мерки срещу епидемията. И в началото резултатите бяха впечатляващо добри. А сега се разрешават полети до силно засегнати държави и то без да има необходимите нормативни изисквания към пътуващите за защита срещу разпространяване на заразата. Какво очакваме да се случи при това положение?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари