Започват масови проверки заради мръсния въздух в Русе

4
Екоексперти, придружени с полиция, ще влизат в къщите на хората да проверят какво горят
Екоексперти, придружени с полиция, ще влизат в къщите на хората да проверят какво горят Видео: БНТ

Мащабна екологична кампания започва община Русе заради мръсния въздух в града.

Специалисти от общинския отдел "Екология", придружени от полиция, ще проверяват и глобяват нарушителите, които горят забранени материали в печките си, съобщи БНТ.

Шестима екоексперти заедно със служители на общинското звено за обществен ред и сигурност ще обикалят къщите в града, за да проверят какво горят хората в печките си. Всеки, който бъде хванат на място, че използва за отопление плоскости и други вредни материали, първо ще бъде предупреден да не го прави. Ако не се съобрази, ще отнесе солена глоба. 100 лева при първо нарушение, 1000 - при второ. Намерението да се влиза с полиция в домовете обаче беше посрещнато със смесени чувства от русенци.

Кметът на община Русе Пенчо Милков заяви, че отговорност за чистотата на въздуха, освен предприятията, носят и гражданите.

Пенчо Милков- кмет на община Русе: Хората трябва да знаят, че да гориш гуми, да гориш плоскости от ПДЧ, платове, е вредно за децата им, вредно е за тях. Това е канцерогенно.

На следващото заседание на Общинския съвет ще бъде внесено и предложение за създаване на временна комисия, която да следи качеството на въздуха в града. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари