Юлиян Попов: Чувствителността към въздуха в Русе е много висока. Решение има!

0
Непрекъснато налагаме глоби, за публичния транспорт направихме много, проведохме разговори за инсинератора в Гюргево, заяви екоминистърът
Непрекъснато налагаме глоби, за публичния транспорт направихме много, проведохме разговори за инсинератора в Гюргево, заяви екоминистърът Видео: bTV

Непрекъснато налагаме глоби, за публичния транспорт направихме много, проведохме разговори за инсинератора в Гюргево, заяви екоминистърът

Проблем с боклука има навсякъде, не само в София. Това заяви в предаването „120 минути“ по bTV министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Той смята, че не е нормално контролът върху предприятията да е непрестанен, те би трябвало да поемат своя ангажимент и да не замърсяват околната среда.

Чувствителността към въздуха в Русе е много висока. Решение има. Проблемът е комплексен – има три неща в Русе, които тревожат хората. На първо място това са острите миризми, които се появяват от време на време. Другото е свързано с планираното изграждане на един инсинератор в румънския град Гюргево, а третото, което нас ни тревожи най-много, е високото ниво на фини прахови частици“, обясни той.

Министърът на околната среда и водите обясни, че високото ниво на фини прахови частици се дължи на няколко фактора – разкопаването на града миналата година за подмяна на ВиК мрежата, отоплението на твърди горива през зимата, транспорта и индустрията в Русе.

За публичния транспорт направихме много. Той ще бъде на около 90% електрифициран с подкрепата, която ние оказахме. По отношение на водния цикъл – изкопите са вече заровени и се надявам това да е елиминирано като източник на замърсяване на въздуха. По отношение на индустрията – ние непрекъснато налагаме санкции и се надявам и там да постигнем желания ефект“, каза още той.

Юлиян Попов припомни, че Министерски съвет е повишил размера на санкциите за предприятията и за местната власт. Той подчерта също така, че проверките за разнасящите се миризми трябва да са комплексни и в тях да участват много други структури към различни министерства, а не само МОСВ.

Аз съм провел няколко разговора с колегата си от Румъния и той знае много добре какви са настроенията в Русе. Ние вече сме върнали два отрицателни доклада до румънското екоминистерство по отношение на този инсинератор и сега, когато го видя в Брюксел, пак ще говоря с него, макар че ние се чуваме по телефона редовно“, каза още Юлиян Попов.

Министърът на околната среда и водите коментира и въздухът в Разград. Той посочи, че там има няколко завода, които са заподозрени за залповото изпускане на замърсени води в реката, като това се случва в различни часове на денонощието.

Предприехме един необичаен подход в Разград. Вместо само да наблюдаваме отделни предприятия, да направим една цялостна и комплексна проверка на замърсяването на околната среда. Съсредоточихме се върху водата, тъй като тя е основен източник на миризми. В реката се изливат азотни съединение, фосфор, както и биогенни съединения“, поясни Юлиян Попов.

Той увери обаче, че тези съединения не влизат в питейната вода. Може обаче да се „задуши“ рибата, обясни министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    3
    До Юлианчо
    Нали ти бе утрепко долна лапна мангизите от инсталацията за обезвреждане на боклука в Софията и сега пак искаш да лапаш. Някога когато се писа проекта и литиево- йонните батерии и само запалванията бяха включени. Писна ми от некомпетентни екомолози....В Русе проблема го създаде Елеонора, в Разград Домусчиеви и разни там производители на зръчо. Този е удобен на едни други дето внасят сякой боклук от ЕС. Има внесени от негова фирма над 200 000 тона италиен боклук по държавата. Има и документи...
  • 1
    2
    ДО МИНИСТЪРА
    ЧУВСТВИТЕЛНОСТА ЗА ВЪЗДУХА В РУСЕ Е ПОВЕЧЕ ОТ ГОЛЯМА,ДАЖЕ БОЛЕЗНЕНА И ДО БОЛКА ПОЗНАТА. - НО !!! БЕЗЧУВСТВЕНОСТА НА СОФИИСКИ И НЯКОЙ РУСЕНСКИ И ОБЛАСТНИ ЗАДНИЦИ Е ОЩЕ МНОГО ПО,ПО,ПО,ПО ГОЛЯМА.ОТНАСЯ СЕ ЗА УПРАВНИЦИ,ДЕПУТАТИ,МИНИСТРИ,БИЗНЕСМЕНИ И ДРУГИ ЛАЙНОВОЗИ И ЛАЙНОМЕТИ ОТ РАЗПОРЕДИТЕЛНО ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ
  • 3
    1
    Дон Хуан Ибаняс
    Когато журналист се опитва да е еколог, само за за е министър всичките му решения ще си останат обикновена риторика. Толкова е просто да се установят замърсителите и връзката на заболяванията с тях. Но няма да е министър тогава защото всички са като него. Сиви хорица преструващи се на почтени.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари