Заканата на Путин да загърби долара се превръща в реалност

5
Делът на еврото в руския износ се увеличава за четвърто поредно тримесечие за сметка на американската валута
Делът на еврото в руския износ се увеличава за четвърто поредно тримесечие за сметка на американската валута

След като президентът Владимир Путин се закани да намали употребата на долари в руската икономиката, страната действа и резултатите вече са видими, пише Bloomberg.

Промяната е част от стратегията за "де-доларизация" на руската икономика и намаляване на уязвимостта ѝ от щатските санкции. Но докато централната банка успя бързо да се отърве от половината си резерви в зелената валута през миналата година, прогресът при търговията бе бавен.

Делът на еврото в руския износ се увеличава за четвърто поредно тримесечие за сметка на американската валута, показват данни на централната банка. Общата валута почти изпреварва долара в търговията с Европейския съюз и Китай, а обмяната на стоки и услуги срещу рубли с Индия също расте. Делът на долара при вноса остава непроменен и е около една трета.

"Има силни стимули за промяната, не само за Русия, но и за търговските ѝ партньори", казва Дмитрий Долгин, икономист в ING Bank в Москва. "Европейският съюз също се изправя пред търговско напрежение със САЩ", което кара Брюксел да намали зависимостта си от долара, посочва той.

Еврото е на втора позиция, съвсем малко след долара, като използвана валута за износа на Русия към Европейския съюз, като делът на общата валута се покачва до 42 процента през първото тримесечие спрямо 32 процента година по-рано.

Русия все още разчита на долара за над половината от общата си търговия, която възлиза на $687,5 милиарда годишно, макар по-малко от 5% от тези сделки да са със САЩ.

Част от желанието на Русия за промяна се крие в забавянето по до една трета от трансакциите в долари, тъй като западните компании трябва да проверят дали същите трансакции са позволени, каза през декември руският министър на финансите Антон Силуанов.

Еврото се покачва и при търговията между Русия и Китай, която достига $108 милиарда годишно. В началото на 2018 г. общата валута почти не се използваше, но през първото тримесечие на 2019 г. тя заема една трета дял.

Търговията с юани е трудна заради ограниченията, свързани с достъпа на чужденци до китайски активи, които Пекин налага, казва Дмитрий Тимофеев, който оглавява департамента за санкции в Министерство на финансите на Русия.

Най-драматичната промяна виждаме в търговията на Русия с Китай. Рублата вече отговаря за три четвърти от сделките при износа.

Източник: Bloomberg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари