Задължителен PCR тест за влизане в България

1
Решението е на Националния оперативен щаб
Решението е на Националния оперативен щаб Видео: БНТ

Решението е на Националния оперативен щаб

Всички граждани от трети страни и Европейския съюз да влизат задължително с PCR тест в България. Тази мярка ще предприемат здравните власти у нас, за да ограничат новия щам на коронавируса, чието разпространение започна от Великобритания. Решението е на Националния оперативен щаб, което заседава с премиера Бойко Борисов. Щабът препоръча още магазините в големите търговски центрове, фитнесите, залите за спорт и танци да отворят врати от февруари, информира БНТ.

България е сред единствените четири страни в ЕС извън червената зона на заболеваемостта. Но новият щам на вируса навлиза навсякъде.

"Прави доста по-големи бели. Той преля в Ирландия, донякъде стъпи и на континента, най-вече в Нидерлания и във Франция. Постепенно страните в Европа ще бъдат засегнати, и то сериозно от него", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Новият вариант не е по-опасен и смъртоносен.

"Първо, най-важно: ваксините му действат. Второ, генетичните методи, които използваме, не пречат, хващат и британския щам", уточни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

България стои добре в Европа, е оценката на щаба.

"В България е изолиран новият вариант. Това е алармиращ факт, който трябва да заостри нашето внимание", коментира председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Срещу новия щам - всички, идващи от трети страни и ЕС, ще влизат у нас с PCR тест.

"По този начин искаме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия щам на коронавируса в страната", каза и здравният министър Костадин Ангелов.

Ваксинационният план се изпълнява, като започва тестването на учителите.

"Ваксинирането сред колегите, работещи в извънболничната помощ, също върви с нормални темпове, няма застояли ваксини", заяви председателят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов.

Ваксинирането у нас изглежда бавно заради разделянето на дозите за втора ваксина, обясни премиерът Бойко Борисов, който изрази съжаление, че мерките не се спазват.

"Българските граждани не можем да ги убедим, че това е много заразно и в края на краищата има и умиращи от него. С това си обяснявам масовото нарушаване по заведенията, ресторантите и т.н. - частните партита, където се събират по 100 и нагоре човека", коментира министър-председателят.

В Германия, Нидерландия и Франция е пълен локдаун, според Борисов, а у нас от 4 февруари тръгват учениците от 7, 8 и 12 клас на училище присъствено. Магазините в търговските центрове, фитнесите и танцовите зали да отворят от февруари, обсъди щабът.

"Седнете, още веднъж се срещнете с ресторантьорите. Рискът е ако ги освободим дори на 40% да работят, че тогава при вдигане броя на заразените отново ще бъдат затворени поетапно", каза още Борисов.

От Българската ритейл асоциация призоваха властите веднага да ги отворят, защото 15% от тях вече са фалирали, а дават хляб на 300 000 души.

"Ние сме загубили някъде около 5 млн. лв. приходи за нашата фирма, които 5 млн. са без ДДС. През същото време, ако бяхме работили, щяхме да съберем 1 млн. лв., които щяхме да ги дадем на държавата", коментира Венцислав Николов, който е мениджър на верига за дрехи и обувки.

За заведенията и нощните клубове тепърва ще се решава дали да отворят.

Ако заведенията сега заработят и се наложи впоследствие отново да бъдат затворени, държавата много по-трудно би могла да им помогне финансово, обясни премиерът.

Причината - заради необходимостта ЕК да одобри всяка една помощ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари