За 200 пожара в сухи треви няма нито една глоба

0
Причината е, че няма свидетели...
Причината е, че няма свидетели... Видео: Русе Медиа

Близо 200 пожара в сухи треви са станали в Русенско, засегнати са общо над 3500 дка, но за съжаление няма санкционирани нарушители.

Това е констатацията на пожарната в Русе за първите три месеца на годината.

За да има глобен за такова нерегламентирано палене, трябва да има свидетел, който да посочи даден извършител, и от своя страна пожарната да наложи санкции на подпалвача. За съжаление при тези пожари винаги липсва звеното със свидетеля и по тази причина констатираме и гасим пожари, но без заловени и наказани“, коментират от пожарната, предава Русе Медиа.

По нашето законодателство тази процедура е забранена с няколко закона и разпоредби, но въпреки това земеделци и собственици в малки стопанства прибягват към лесното запалване на стърнища и нерегламентирани сметища във вилните зони с цел пролетно разчистване. Интересното е , че само 5 от случаите са с нанесени материални щети. Изгорял е един автомобил, при други два са пострадали селскостопански постройки  и при останалите два са засегнати съседни овощни градини.

От пожарната призовават да не се прибягва към този начин на разчистване на терени, защото се унищожава хумусен слой и се изгарят организми в почвения слой на дълбочина до 15 сантиметра, а възстановяването на почвата и биоразнообразието изисква доста време. Най-опасно е паленето на площи в района на защитената местност Калимок, където теренът е блатист и не може да се гаси с техника. Там тези пожари стават неконтролирани и загиват много едри и дребни животински видове.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари