Южна България пламна от заешка треска

0
От началото на годината заразата, известна като туларемия, е повалила 11 души
От началото на годината заразата, известна като туларемия, е повалила 11 души

Южна България пламна от заешка треска. От началото на годината заразата, известна като туларемия, е повалила 11 души, докато през цялата 2014-а не е имало нито един случай. Това алармира шефът на Националния център по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев пред „Телеграф“. Болни има в Стара Загора, Ямбол и други населени места в Южна България.

Сред заразените са бащата и синът, яли мъртви гъски от езерото Вая край Бургас. Те бяхая хоспитализирани по спешност в местната болница със съмнения за птичи грип. Впоследствие се оказало, че става въпрос за туларемия.

Освен в този район, заразата е пламнала и на други места. Според проф. Кантарджиев опасност от разпространение на болестта има във всички области с неприбрана реколта, където се създава благоприятна среда за гризачите.

Симптомите на болестта са подуване на лимфните възли, температура, втрисане, главоболие, мускулни и ставни болки, диария, прогресивна слабост, подуване на очите, възпалено гърло и други.

Туларемията засяга предимно бозайници и най-вече зайци и гризачи, въпреки че може да се заразят и птици. Болестта не се предава от човек на човек, но можем да се заразим при ухапване от болен гризач. Освен по този начин, можем да заболеем и чрез замърсена вода и консумация месо с недостатъчна термична обработка.

Заешка треска: инфекциозно заболяване, известно още като туларемия, което може да засегне кожата, очите, лимфните възли, белите дробове и по-рядко други вътрешни органи. Туларемията засяга предимно бозайници и най-вече зайци и гризачи, въпреки че може да се заразят птици (яребици, пъдпъдъци, лещарки и други), влечуги и риби. От дивите животни боледуват зайци, диви свине, елени, гъски, яребици, патици, пъдпъдъци.

Заешка треска (туларемия) се причинява от грам отрицателната бактерия Francisella tularensis. Човек може да се зарази от заешка треска (туларемия) при ухапване от кърлежи или други насекоми (конски мухи, комари), обработка на заразени животински трупове, консумация на заразена храна или вода, вдишване на бактериалния причинител. Най-често заболяването настъпва при селскостопански работници, ветеринари, ловци и готвачи, във връзка с честия контакт с животни.

Причинителят, Francisella tularensis е силно устойчива в околната среда бактерия, пише!  В трупове на умрели животни издържа до 45 дни, в изсушени кожи от дивеч 25 до 40 дни, в открити водоизточници може да се запази до 3 месеца, при температура на водата 15-20°С, а в месото - до 96 дни.

Симптоми на заешка треска (туларемия) може да настъпят след 3 до 14 дни от заразяването и могат да включват повишена телесна температура, втрисане, главоболие, мускулни и ставни болки, диария, прогресивна слабост, суха кашлица, болки в гърдите, кървави храчки, дихателни смущения, язви по кожата или устата, подути и болезнени лимфни възли, подуване на очите, възпалено гърло, изпотяване, загуба на тегло и други. Заболяването може да протече в остра или хронична форма, в зависимост от съпротивителните сили на организма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари