Явор Колев: ГДБОБ ще провери поне 100 хакнати дружества от „ТАД Груп“

0
Проф. Михаил Константинов: Българските избори не могат да бъдат хакнати
Проф. Михаил Константинов: Българските избори не могат да бъдат хакнати Видео: Канал 3

ГДБОБ ще провери поне 100 хакнати дружества от „ТАД Груп“ и работи с ИО по промени в Наказателния кодекс.

Това каза Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.

Работата на ГДБОБ по киберпрестъплението на „ТАД Груп“

Илиана Беновска покани рицарите срещу хакерите Явор Колев и Михаил Константинов в студиото на предаването и веднага връчи на г-н Колев „рицарския доспех“, а именно клубната тениска на „Беновска пита“ и му пожела това да бъде бронята му срещу хакерите. Тя символично му даде и червената ябълка, която проверява кой си върши работата и ако тя загние като портрета на Дориан Грей, значи има нещо гнило в неговата дейност. Г-н Колев получи и мъдрото четиво с интервюто на Беновска с Ахмед Доган, а той от своя страна й подари книгата „Конвенцията по киберпресъпност на Съвета на Европа“ и „Протокола за ксенофобията“, което е едно също тежко престъпление, разделено от Конвенцията.

Водещата поясни, че тази седмица е имало две конференции за киберсигурността, едната организирана от Съюза за стопанска инициатива, а другата от КРИБ и попита събеседника си: „Защо работодателите са се загрижили?“ Г-н Колев отговори, че хакерите като отрицателни герои извършват тежки престъпления в различни сфери на обществения живот и застрашават не само държавните институции, но и бизнеса. Той допълни, че от работата на ГДБОБ става ясно, че напреднали български компании често стават обект на хакерски атаки, на кражба на финансови средства чрез хакерски грабежи.

Във връзка с „ТАД Груп“, които хакнаха НАП и ГДБОБ и г-н Колев като отговарящ са разследвали подозренията, че те са подготвили или са влезли в информационните масиви на банки, застрахователни дружества и други институции, Беновска попита: „Наистина ли са толкова опитни?“ Явор Колев представи „ТАД Груп“ като компания, чийто профил е киберзащита, но те са се занимавали с проникване в информационните системи на различни компании от бизнеса, откривали са слабости и са източвали техните бази данни. Той поясни, че в момента текат разпити на тези жертви, които са установени от анализа на компютърните системи на „ТАД Груп“. Беновска попита от какъв ранг са тези дружества, колко са държавни и колко са частни. Гостът отговори, че това са частни дружества и класифицира някои от тях в топ 100 на българския бизнес и избори, че това са сериозни застрахователни компании, компании от IT сектора, производствени дружества и други. Явор Колев заяви, че до момента са проведени процесуално-следствени действия спрямо 50 дружества и тази седмица предстоят да бъдат разпитани още 8 представители на такива дружества. Той допълни, че работата продължава много активно, в момента няма конкретни данни, но предположи, че проверяваните дружества от ГДБОБ ще достигнат 100. Водещата попита данните на колко от тях са били ефективно източени, а събеседникът й заяви, че всички, които в момента разпитват са били ефективно източени. „Установили сме категорично, че това са техни бази данни, които те не са предоставяли на тази компания.“, заяви Явор Колев и в отговор на въпрос на Беновска допълни, че това е установено разглеждайки информационните ресурси на „ТАД Груп“.

Цената на труда на IT специалистите в ГДБОБ

В студиото преди минути проф. Михаил Константинов заяви, че средната заплата на служителите в Информационно обслужване е 3000 лева и в тази връзка водещата попита г-н Колев колко е заплатата на служителите в ГДБОБ. Той отговори, че е на половината на тази и призна, че в МВР заплатите не са високи, но има други стимули в отдела. Явор Колев даде пример с обучението, което правят за колегите си и каза, че тази седмица най-добрите експерти на Европол са направили обучение по анализ на компютърни вируси, а другата седмица 5 човека ще заминат за Будапеща в академията на ФБР, където ще се обучават на компютърна криминалистика. Други от колегите в ГДБОБ са записали различни магистратури в Западна Европа по компютърна криминалистика и компютърни престъпления. Явор Колев поясни, че такава магистратура е в рамките на 54 хил. евро, а обученията са по 10 хил. евро на човек и това според него е стимулиращо, защото тези хора се изграждат като най-добрите специалисти в България по киберсигурност.

Съвместната работа на ГДБОБ и ИО

Беновска попита дали местните избори могат да бъдат хакнати, а Явор Колев заяви: „Ние с Информационно обслужване работим в много тясна връзка и взаимодействие. Почти ежедневно се чувам с Иво Филипов, изпълнителния директор, по различни теми. Както ние оказваме съдействие при определени случаи на тях, така и те оказват съдействие.“ и благодари на проф. Константинов и колегите от ИО, защото разследването на „ТАД Груп“ е започнало с анализ, направен от експертите на ИО. Гостът допълни, че всички държавни институции, които имат отношение по киберсигурността на държавата работят тясно с Информационно обслужване и това е фиксирано и в Закона за киберсигурност, където са определени правомощията на всички институции. Г-н Колев заяви, че с Министерството на транспорта и информационните технологии, Държавна агенция Национална сигурност, Главна дирекция за борба с организираната престъпност са в постоянен ежедневен контакт и осигуряват стабилност на обществото в киберсигурността.

Беновска припомни, че Кирил Домусчиев открито е казал на конференцията, че държавата и бизнеса трябва да си стиснат ръцете по киберсигурността и със законови промени и с инвестиции и попита госта си дали ще предложат подобни промени. Явор Колев отговори, че приветства подобни мерки, защото тези компании в България са данъкоплатци и плащайки данъците си инвестират в своята сигурност и в развитието на държавните ресурси, които осигуряват киберсигурността. Той отново повтори, че приветства съвместното партньорство и допълни, че публично-частното партньорство е един от основните инструменти за противодействие на киберпрестъпност, международното сътрудничество също е лост, който трябва да бъде използван за работа в тази насока.

Беновска попита проф. Константинов и г-н Колев дали си стискат ръцете и дали могат да изработят съвместен доклад, който да съдържа предложения за законови промени и инвестиции в сектора, за да се осигури по-голяма киберсигурност. Двамата стиснаха ръце и казаха, че те вече работят по подобен проект. По темата Явор Колев каза: „Едно от основните неща, които по много бърз начин сме подготвили, това са именно, а и подкрепяме инициативите на различни народни представители, с промени в Наказателния кодекс, касаещи киберпрестъпленията, защото стана ясно, че тези опасни престъпления не могат да бъдат наказвани с глоби и месеци лишаване от свобода, когато те нанасят изключително обществена вреда и на бизнеса, и на държавата като цяло.“ Така завърши разговорът между Явор Колев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 на 22 септември 2019 година.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари