Ярка комета ще грее на небосклона до Коледа

0

Преминаваща край земята комета ще грее на небосклона до Коледа.

Тя е видна около час и половина преди зазоряване. Любителите на небесните тела могат да я видят около 6 часа сутринта, ако се намират в София и от около 20 минути по-рано, ако са във Варна, пише Канал3.

Кометата носи името C/2013 US10 или просто казано Каталина.

Според астронома от Роженската обсерватория Пенчо Маркишки до Коледните празници тя ще се движи бавно на фона на звездите от съзвездието Дева.

Ще се открива ниско над хоризонта в посока изток-югоизток в края на нощите. Нейната яркост се оказа малко по-ниска от предвижданата до неотдавна.

Кометата сега е от 6-а видима звездна величина, което означава, че тя е на границата на възможностите за наблюдение с невъоръжено око. Ето защо ще ви е нужен някакъв уред, може и обикновен бинокъл.

С наближаването на новата година изгревът на Каталина ще настъпва все по-рано през нощта, а успоредно с това ще расте и нейната яркост и стига да няма облаци на небето, условията за наблюдението й ще се подобряват.

Най-отчетливо кометата ще се наблюдава през януари 2016 г., когато ще премине през съзвездията Воловар, Ловджийски кучета, Голяма мечка и Дракон.

Най-близо до Земята кометата ще бъде на 17 януари 2016 – на разстояние около 108.4 млн. km. Очакваната яркост на кометата тогава е около 5-а видима звездна величина.

В безлунни нощи Каталина ще може да се гледа с невъоръжено око, стига да сте на място,далеч от градски светлини.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари