Покрай Земята ще премине комета, последно видяна през ледниковия период

1
Космическият обект ще бъде видим с просто око
Космическият обект ще бъде видим с просто око Снимка: Star Walk

Космическият обект ще бъде видим с просто око

Кометата С/2022 Е3 (ZTF) обикаля около слънцето на всеки 50 000 години и ще премине на 26 милиона мили от Земята на 1 февруари 2023 г., което ще я направи видима с просто око.

Астрономите вече са я проследили, разкривайки синьо-зелена глава и златиста опашка, информира KALDATA.

Е3 ще бъде първата комета, която ще освети небето след кометата Neowise от лятото на 2020г.

Астрономите съветват всеки, който се надява да види кометата Е3, да избере тъмно място без околна светлина и да предвиди време за очите за си 30 минути, за да могат да се приспособят.

Специализирани приложения за смартфони и уебсайтове също могат да се използват за определяне на позицията на кометата в небето, като Star Chart, Sky Safari и SkyView.

„Кометите по своята същност са силно непредсказуеми обекти, тъй като тяхната яркост зависи от разсейването на слънчевата светлина от прахови частици в главите и опашкитеим, отбеляза уебсайтът за проследяване на комети In-The-Sky.

Този ​​прах непрекъснато се оттича от ядрото на кометата и неговата плътност във всеки конкретен момент се управлява от скоростта на сублимация на леда в него, тъй като се нагрява от слънчевите лъчи. Зависи и от количеството прах, което се смесва с този лед. Това е много трудно да се предскаже предварително и може да бъде силно променливо дори между последователните появи на една и съща комета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Аз
    "Космическият обект ще бъде видим с просто око" Ами аз като имам само две умни очи, как да я видя ? ;)))
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари