Вярват ли българите на данните за Ковид-19?

0
Обществото е разделено по отношение на официалната статистика за епидемията от коронавируса
Обществото е разделено по отношение на официалната статистика за епидемията от коронавируса Снимка: Dunavmost

В България обществото е разделено по отношение на официалната статистика за епидемията от коронавируса. Това показва проучване на Vesti.bg.

От откриването в началото на годината в Китай на новия коронавирус, който предизвиква болестта ковид-19 и двете са обект на съмнения и множество конспиративни теории.

До голяма степен недоверието се дължи на безпрецедентния начин, по който медиите в глобален мащаб отразяват развитието на заразата. Едва ли има друго заболяване, което да е получило такова медийно внимание и за него да е публикувана толкова много информация за толкова кратко време.

Учените и лекарите все още изследват и научват нови и нови факти за коронавируса почти ежедневно. И всичко това се случва пред очите на обществото. Дори експертите невинаги могат да се ориентират в този огромен поток от често необработена, специализирана информация, какво остава за обикновените хора.

А понякога новите неща, които научаваме за ковид-19, противоречат на вече известните и това още повече подхранва конспиративните теории.

Но въпреки разпространяваните в социалното пространство спекулации, мнозинството от хората се доверяват на учените и статистиката, просто защото последните са единственият достоверен и проверим източник на информация. В това отношение България едва ли се различава значително от останалата част от света.

45.11% от българите смятат, че официално изнасяните данни за ковид-19 отразяват реалното положение.

Показателно обаче е, че почти толкова са и тези – 44,82%, които изпитват някаква форма на недоверие и считат, че информацията за епидемията от коронавирусната инфекция в България е преувеличена.

Съвсем не е малък и делът на хората, които напълно отричат съществуването на ковид-19. Според 10,07% няма епидемия, а коронавирусът е конспирация.

Данните са от национално непредставително проучване, осъществено под формата на онлайн анкета сред 20 538 уникални потребители на Vesti.bg, в периода 16.10.2020 – 15.11.2020 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари