Ендемия, епидемия, пандемия - по какво се различават

0
От появата на Омикрон насам вирусолозите смятат, че коронавирусът ще стане ендемичен
От появата на Омикрон насам вирусолозите смятат, че коронавирусът ще стане ендемичен

Мнозина се надяват, че коронавирусът бързо ще изчезне - така, както се и появи

От появата на Омикрон насам обаче вирусолозите смятат, че ще стане ендемичен. Т.е. ще трябва да живеем с него, пише Дойче Веле

Ендемия: постоянната заплаха

Болест, която редовно възниква в определени райони, се нарича ендемична. По време на ендемия броят на заболяванията запазва относително еднакво ниво през цялото време. Той е по-висок в сравнение с други области, но не нараства с течение на времето. Пример за това е маларията, от която всяка година се разболяват 300 милиона души, основно в тропиците.

Още през май 2020-а Световната здравна организация прогнозира, че коронавирусът ще се превърне в ендемичен. Вариантите Делта и Омикрон показаха колко е адаптивен: подобно на грипа. Това означава, че заболяването вече е част от света, в някои части на земното кълбо трябва да се научим да живеем с него. То няма да изчезне.

Епидемия: само в един район

За епидемия се говори, когато някоя болест се разпространи твърде много в един район за определен период от време. Пандемията е епидемия, която се е разпростряла отвъд границите на определена държава или континент.

Това означава най-вече, че успешното овладяване на болестта зависи от съвместната работа на здравните системи на различни държави, а не, че определена болест е особено опасна или смъртоносна. Географският антипод на пандемията е ендемията.

Когато броят на заболяванията в определен район надвиши очакваните (ендемични) нива, става дума за епидемия. Когато заболелите са ограничени на локално ниво, се говори за огнище.

Епидемия възниква например когато даден вирус мутира и става по-заразен. Внасянето на болести, които са нови за определен район, също може да доведе до епидемия. Предпоставката е болестта да може да се предава от човек на човек.

Пример за това е едрата шарка, която е пренесена в Америка от европейските завоеватели в началото на 16-и век. Тъй като местните хора никога не са били в контакт с патогените, не са имали и изградена защита. Според някои оценки до 90 процента от коренното население на Америка е станало жертва на едра шарка.

Пандемия: в целия свят

Ако една болест започне да се разпространява отвъд границите на държави и континенти, експертите говорят за пандемия. Според Световната здравна организация и американския Център за контрол и превенция на заболяванията, пандемиите най-често възникват след появата на нов патоген или тип вирус. Те могат да бъдат например зоонози - болести, които се пренасят от животни на хора.

Когато една болест е на нова за човечеството, много малко хора ще са имунизирани срещу вируса, който я причинява. Колко опасно или смъртоносно ще протече заболяването, зависи от всеки специфичен вирус и от здравсловното състояние на отделния човек. Дори ако заболяването протича безобидно в повечето случаи, абсолютният брой на сериозните заболявания при пандемия може да бъде много висок, защото много голям брой хора са заразени с патогените.

Грипът е типично заболяване, което многократно е придобивало размерите на пандемия. Испанският грип от 1918-а година убива между 25 и 50 милиона души - повече, отколкото губят живота си през Първата световна война. Свинският грип също предизвика пандемия през 2009-а година.

Въпреки това, дори в случай на пандемия, отделни отдалечени райони могат да бъдат пощадени от болестта, например острови или планински местности. Въздушният трафик обаче благоприятства разпространението на пандемии.

Термините епидемия и пандемия обикновено се отнасят за инфекциозни заболявания. Но понякога и незаразните болести се наричат ​​​​така, ако изискват прилагането на спешни мерки: например диабетна епидемия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари