Все повече родители изпращат децата си да учат в чужбина още след 7 клас

6
Най-предпочитаните от българските ученици са училищата и колежите във Великобритания, Италия и Испания
Най-предпочитаните от българските ученици са училищата и колежите във Великобритания, Италия и Испания

Най-предпочитаните от българските ученици са училищата и колежите във Великобритания, Италия и Испания

35% повече желаещи да продължат средното си образование в чужбина през миналата година в сравнение с предишната. Това отчитат агенции за обучение зад граница. Най-предпочитаните от българските ученици са училищата и колежите във Великобритания, Италия и Испания, предава bTV.

За да учи Бизнес, икономика и английска литература, в десети клас Петя заминава за Лондон.

„Можех да специализирам в определени сфери като бизнес, икономика, английска литература. Можех да се занимавам с репортерство на новини, предприемаческо общество“, споделя тя.

Повечето наши гимназисти зад граница избират икономически специалности, отчитат от агенция за образование в чужбина. Една трета от всички заминават със стипендия до 50% от таксата за обучение.

„За Европа пълната такса за обучение, включваща обучение и настаняване, е в рамките между 30 и 35 хиляди евро. В Ирландия се оказа, че училищата са по-достъпни и там може да спадне до 20-25 хиляди евро“, коментира Таня Илиева, мениджър „Средно образовани“ в агенция за образование в чужбина.

Над половината от младежите ни в чужбина са на възраст около 16 години, но все повече родители обмислят да изпратят децата си още след VII клас. Такъв е случаят на Елица, чиято дъщеря днес учи в Кеймбридж.

„Най-добрата инвестиция е в образованието на децата, тъй като така те могат да следват пътя и мечтите си, независимо какво се случва по света. Стават подготвени за тези нови времена, в които живеем“, обяснява майката.

Поглеждайки висшето образование, най-предпочитаната държава от българските кандидат-студенти е Нидерландия, следвана от Германия, Австрия и Великобритания.

Все повече избират да кандидатстват едновременно в две или повече държави. Най-често в Нидерландия и Великобритания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    10
    Образованието
    В България е какъв ужас. Наскоро гледах учебни помагала от Русенският университет, даже не съм си представял, че може толкова да е зле положението. В чужбина има добри училища, но всичко е много скъпо. За съжаление в България никой не плаща за познание – всичко е далавера, корупция и т.н.
  • 5
    9
    Родител
    Сериозно ли родителите са доволни, че ще изпращат децата в чужди колежи на 16 години, че и вече се говори за 14 години. Нещо за възпитание, близост и пр. да са чували? Пусни тийнейджър да се оправя сам на хиляди км и чакай да видиш накрая едно обичащо те дете. Дете е, бе, хора, дете...Не да ги дондуркаме до 30 години, но и 14-16 за мен е много ниска и опасна възраст за да ги хвърляме далеч с идеята, че ще получат превъзходно образование
  • 5
    8
    ЗАКРИВАЙ
    И като се върнат част от тия младите след като са понатрупали опит на запад какво става знаете ли? Ами тукашните "туземци" ги разкъсват от критика при всеки опит да променят нещо в положителна посока. И да, и младите са хора и правят грешки, но гледайки масата от народ как повтарят всички опорки на статуквото то просто няма шанс за промяна. Така че това е положението. Младите заминават навън и все по-малко от тях ще се връщат виждайки отношението към предшествениците им. Ганя не търпи да го управляват някакви "харвардчета", ганя си сака пръч като него еднокнижник и това ще бъде трудно извадено от народопсихологията ни.
  • -1
    7
    до 3
    ами ти що щеш в български форум бе червена шушумиго
  • 6
    6
    до Ртъу
    ако дъщеря ти е 16 г. свиркаджийка, защото си се провалил във възпитанието и, не чакай в Амстердам да я направят възпитана счетоведителка. възпитанието е огледало на самите вас тъпи родители.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари