Все едно не сме Балканите, а Карибите

1
Много ми харесва да си представям, че сме пиратска държава. Особено след като ударихме либийците в капачките
Много ми харесва да си представям, че сме пиратска държава. Особено след като ударихме либийците в капачките Снимка: Иван Червенков

Много ми харесва да си представям, че сме пиратска държава. Особено след като ударихме либийците в капачките.

Все едно не сме Балканите, а Карибите, като лично Митьо Очите пази бреговата ивица от вражески набези под името Морган Големото Изцъклено Око.

Разбира се, в такъв случай баш пиратът г-н Бойко Борисов автоматично се превръща във Веселия Роджър, а братя Домусчиеви в страшилищата Аруж и Хизир Барбароса. Защото и те, като известните пирати, за нула време успяха да атакуват и плячкосат множество градове, превръщайки се в едни от най-влиятелните хора в региона – всички кметове в балканския басейн са техни.

И за да е пълна картинката г-жа Корнелия Нинова най-вероятно трябва да е Ан Бони – най-известната жена пират в историята, също толкова опасна колкото мъжете, изключително безмилостна и внимателно подбираща плячката си.

Г-н Доган от своя страна пък ще да е Хенри Морган – толкова известен, че на негово име е кръстена марка ром (има някаква аналогия със случката във Войводино). И Доган, като капитан Морган кръстосвал Черно Карибско море първо като капер, а след това и като пират, а в края на двадесети век, редовно подлагал на набези богатата българска колония Кърджали. Той е и един от малкото пирати, успели тихомълком да се оттеглят в сараите си в Созопол.

Г-н Цветан Цветанов пък очевидно е Калико Джак. Първо плавал под знамето на Веселия Роджър, Калико Джак Ракъм Цветанов е легендарен български пират, известен с няколко огромни плячкосвания, както и с връзката си с Ан Бони (това последното не го твърдя аз, а пиратските анали), като по-късно е застигнат от класическа пиратска смърт.

Пленен през 2020г. във Велико Търново Ракъм е обесен, намазан с катран и изложен на видно място, като предупреждение към останалите. Днес локацията се нарича Кеят на Цветанов под Арбанаси.

Ясно е, че горкият г-н Марешки най-вероятно е Капитан Кид. И до ден днешен в парламента се питат, тоя капер ли е или прост пират? Варненският кореплавател Веско дъ Кид е известен и още с това, че през целия си живот върви по тънката линия между двете си пиратски страсти – хапчета или петрол. Първоначално е нает от Варненската корона като капер, но в крайна сметка е обесен през 2021 г. за пиратство. Все още се носят слухове за огромното му богатство, което той успява да скрие преди започването на процеса срещу него, под 5 буна във Варна.

Г-н Петър Москов от своя страна е Капитан Самуел Белами. Въпреки, че загива едва на 28 години, Сам Москов Белами си създава репутация сред пиратите от Новия свят, успешно провеждайки няколко дръзки абордажа, включително и на Уайда Гали, кораб за пренасяне на роби, натоварен с цяло състояние в злато, сребро и турски ваксини. През 2017г. той го избира за свой флагмански кораб, но през същата година загива на борда му, когато корабът потъва след буря в басеина на Специализирания съд.

Няма как да не споменем и Черната Брада – г-н Волен Сидеров. В нашия край той е по известен като Белата Брада, ама това са детайли. Черната Брада Едуард Тийч Сидеров, вдъхвал ужас в Азовско море от 2016 до 2018 г. Кариерата си той започнал като нает от Кримската империя капер по време на Втората война за руското наследство, изучавайки тънкостите на морското грабителство, преди да премине към пиратство. Ожесточен боец, Черната – Бела Брада Сидеров се славел с буйната си коса толкова, колкото и с пленяването на вражески кораби под звуците на константен и истеричен барабанен тропот.

Абе, харесва ми да си мисля, че сме пирати. Щото ако и това не сме, то тогава сме си прости юнги. Дори собствен кораб нямаме, да не говорим за самолети…

П.С. Атанас Атанасов не го споменавам, защото той не е пират, а папагал. Само повтаря – „комунисти….комунисти….“

Васил Петев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари