Водите на Янтра направо „закипяха“

6

В три населени места на община Ценово спазиха традициите и ритуалите, свързани с Богоявление.

На Йордановден и природата се оказа благосклонна и отговори на зрители и участници. Сутринта валеше силен сняг, а земята побеля. Според народното поверие, ако в деня на хвърлянето на кръста времето е студено и вали сняг, годината ще е спорна и плодородна.

В обедните часове водите на Янтра в близост до Ценово направо „закипяха“.

В реката под стария мост навлязоха дванадесет млади мъже и момчета, облечени в народни носии, за да извият традиционното ледено хоро. Независимо от студа и ледената вода, те изпълниха ритуалния танц, с който през цялата година се обричат да са здрави и твърди като камък.

Отец Антон хвърли кръста в най-дълбоката част на реката, за да се разгори истинска битка за Божието разпятие. Пръв до светинята достигна Павлин Петров на 23 години. Младежът за първи път участва в спасяването на кръста. Йордановден е един от най-тачените празници в общината. Тържеството в общинския център започна няколко часа по-рано. Пред сградата на читалището се събраха участниците в ритуала. С развети български знамена и под звуците на народни хора те се отправиха към църквата „Света Петка“. Всички участници запалиха по свещичка за здраве. В храма в присъствието на много граждани отец Антон извърши водосвет и благослови присъстващите. Шествието се отправи към брега на река Янтра, където беше накладен бурен огън.

Преди да навлязат във водите на Янтра общинският съветник Цветан Иванов посипа пръст от свещената река Йордан с благословия за берекет. За да наблюдават спасяването на кръста се бяха събрали много жители и гости на населеното място. Кметът на община Ценово д-р Петър Петров поздрави смелчаците и връчи награда  на победителя. Младият мъж получи икона, парична премия и подаръци от общинската администрация. За Павлин Петров бе подготвена премия и от местното читалище. Сред гостите на празника бе и председателят на Общинския съвет Георги Георгиев. Тържеството продължи с много тостове и пожелания за здраве и берекет.

„Чувството да извадиш кръста е страхотно. Независимо че целият треперя от студ, вътрешно чувствам топлина и се надявам на здраве и сполука през цялата година“, сподели веднага след като излезе от реката 31-годишният Велизар Христов. Той извади и целуна разпятието на брега на Янтра в Долна Студена. Петима младежи се престрашиха да се хвърлят в ледените води. По стародавна традиция присъстващите бяха поръсени със светена вода и почерпени с парче пита и чаша вино. Светлозар за първи път се впуска в надпреварата, но успя да изпревари конкурентите си. Наградите на победителя връчи кметът на община Ценово д-р Петър Петров

В Новград десетки се събраха, за да наблюдават ритуала по ваденето на кръста. Божият символ попадна в ръцете на 24-годишния Светлозар Андреев. Той са пета поредна година е щастливецът, докоснал се първи до кръста във водите на Янтра.

„Може би делничният ден е причина за по-малкия брой участници. Важно е, че спазихме традицията и жителите на селото станаха съпричастни към светия ритуал“ сподели кметът на селото Диана Копчева. Независимо от това, празникът бе зареден с много положителни емоции и настроение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари