Мъжки хора се извиха в река Янтра край Русе

3

Мъжки хора се извиха в ледените води на Янтра.

Смелчаци от Ценово, Долна Студена и Новград се надпреварваха да извадят кръста от реката.

Богоявленският ритуал тази година  се изпълни за първи път и в село Новград. Според традицията, ако времето е студено и вали сняг, годината ще бъде плодородна и берекетлия. Природата се погрижи всички изисквания на народното поверие да бъдат спазени – по обяд температурата беше отрицателна и прехвръкваха пухкави снежинки.

В Ценово стотици млади и стари се събраха около моста над река Янтра, за да наблюдават ритуала по хвърлянето на кръста. Божието разпятие беше извадено от ледените води от Димитър Миланов. Тази година желаещите да извадят кръста бяха 19 души. По традиция младите мъже се събраха в центъра на Ценово, където се изви кръшно българско хоро. Под звуците на музика и с развети трибагреници шествието се отправи към храма „Света Парашкева“. Отец Антон отслужи Света литургия и благослови мнозинството за здраве. Въпреки че тази година Янтра се оказа изключително пълноводна с много силното течение, безстрашните мъже и момчета, облечени в национални носии, разпениха водите на реката. За здраве и успех те изпълниха леденото хоро. Кметът на община Ценово д-р Петър Петров поздрави участниците и връчи парична премия на победителя.

Почти цялото население на Долна Студена се стече до бреговете на реката, за да наблюдава Богоявленския ритуал. По стара българска традиция мнозинството беше посрещнато с хляб, топъл чай и буйно накладен огън. Всички присъстващи бяха поръсени със светена вода и благословени за здраве от отец Антон. Шестима бяха смелчаците, които се хвърлиха в реката, за да извадят кръста. Най-бърз се оказа Йордан Анчев, който в продължение на две години е и републикански шампион по планинско колоездене за младежи, и отбеляза именния си ден с нова победа. Наградата за победителя беше осигурена и връчена от кмета на община Ценово д-р Петър Петров.

И в Новград ритуалът събра много жители на селото. Петима млади мъже нагазиха във водите, за да изпълнят мъжкото ледено хоро. Само двама младежи обаче се престрашиха да последват кръста в Янтра. Щастието споходи Светлозар Андреев, който получи наградата, осигурена от кмета на община Ценово, и връчена от Диана Копчева – кмет на населеното място. Празникът премина с много настроение и положителни емоции, а организаторите се надяват следващата година Богоявленския ритуал да придобие по-голяма популярност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари