ВМРО иска Цацаров да заличи Българския хелзинкски комитет

2
Според ВМРО Българският хелзинкски комитет оказвал натиск върху българските магистрати и извършвал противозаконна и антибългарска дейност
Според ВМРО Българският хелзинкски комитет оказвал натиск върху българските магистрати и извършвал противозаконна и антибългарска дейност

Според ВМРО Българският хелзинкски комитет оказвал натиск върху българските магистрати и извършвал противозаконна и антибългарска дейност.

ВМРО поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да прекрати дейността на Българския хелзинкски комитет. Като основен мотив те посочват - намеса в съдебната система на България и в частност, намеса в случая Джок Полфрийман.

Председателят на неправителствената организация Красимир Кънев заяви пред NOVA, че не вярва организацията му да бъде закрита и отказва да бъдат част от предизборната кампания на ВМРО.

В сигнала си от ВМРО посочват, че Българският хелзинкски комитет оказвал натиск върху българските магистрати и извършвал противозаконна и антибългарска дейност.

„След като има доказателства в прокуратурата, че Хелзинкският комитет се е намесвал в дейността на съда, насочвайки го в една и друга посока, в такъв случай  трябва прокуратурата да осъществи своя надзор върху неправителствения сектор и съответно да поиска от съда да прекрати съществуването на Хелзинкския комитет”, заяви Александър Сиди от ВМРО.

Сред мотивите за това искане е изразената положителна характеристика на председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев за поправянето на Полфрийман, която съдебният състав, представляван от Калин Калпакчиев взе под внимание и така австралиецът излезе от затвора.

„Ако това им е проблемът, трябва да поискат да забранят мен, а не моята организация”, каза  Красимир Кънев.

От ВМРО посочват още, че не одобряват организирането на семинари с участието на съдии и прокурори, които след това решават съдбите на доказани престъпници като Полфрийман.

„Честно казано, не си спомням напоследък да сме организирали семинари със съдии и прокурори. В миналото може би сме го правили и в това няма нищо неестествено и нищо противозаконно”, посочи още Кънев.

„Това е една организация, която е вредна за българското общество, която нееднократно е доказала, че с провокации се опитва да постигне някакви резултати”, коментира още Сиди.

Съдия Калпакчиев е награждаван от Българския хелзинкски комитет, а Весислава Иванова е включена в авторския колектив на годишния доклад на организацията. В момента Полфрийман е настанен в Центъра за бежанци в Бусманци. След като главният прокурор поиска преразглеждане на делото за освобождаването му, Върховният касационен съд го насрочи за 23 октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари