Владислав Горанов: Не разбирам аргументите на г-н Божков да иска моята оставка

0
Никога не съм твърдял, че не познавам г-н Божков, срещам се с много успешни бизнесмени
Никога не съм твърдял, че не познавам г-н Божков, срещам се с много успешни бизнесмени Видео: bTV

Финансовият министър Владислав Горанов не разбира защо трябва да подава оставка след интервюто на бизнесмена Васил Божков, в което той каза, че ще сезира прокуратурата за неговите действия. Той изпълни нареждането на премиера Борисов и даде специална пресконференция в парламента за отношенията си с хазартния бос.

"Не разбирам аргументите на г-н Божков да иска моята оставка. Аз не нося вина за това, че негови служители заедно с членове на комисията по хазарта са прилагали грешно закона. В резултат на което се дължат 700 млн. лева. Ако той, както странно за мен се изрази, е получил такава консултация от мен да не плаща данъци, нека го докаже и тогава аз ще си понеса своята отговорност, не само политическа", каза Горанов, предава вестник СЕГА.

"Никога не съм твърдял, че не познавам г-н Божков. Срещал съм и него, и Валентин Златев, и Кирил Домусчиев – всеки успешен бизнесмен в България. Но всеки български гражданин трябва да спазва закона, а не да бяга от институциите. Независимо от опита за внушения, аз нямам претенции за г-н Божков, освен за едно. През всичките години, през които се е занимавал с хазартна дейност, той е плащал по-ниски такси. На мнение съм, че и в момента, ако г-н Божков иска, може да плати дължимите суми. След като заплати тази сума, той ще има и моралното, и нормативното право да претендира за продължаването на своя бизнес", каза Горанов. И обобщи: "Всеки български бизнесмен, който има неуредени сметки, може да си плати и така няма да бъде преследван от наказателните власти."

Относно твърденията на Божков, че Делян Пеевски седи зад назначението на главния прокурор Иван Гешев и има връзка с финансовия министър, Горанов отвърна, че с депутата от ДПС се е виждал само веднъж през 2010 г. и "всички знаят за тази среща". "Аз мога да кажа много неща за вас, но те да не са верни. Да твърдите, че този е на онзи... Аз съм народен представител от два многомандатни района. Между впрочем, вие също сте се срещали с Пеевски, тук в парламента. То е същото", отсече Горанов. През 2010 г. Горанов бе засечен да пие кафе с депутата от ДПС в луксозно софийско кафене.

Горанов смята, че атаката на Божков може да бъде обяснена с проблемите, които той има с правосъдието у нас.

"Божков е поредният богат българин, който се укрива от правосъдието и използва медиите за своите защитни тези. Имаше и други хора, които дистанционно от чужбина раздаваха обвинения и твърдяха, че са невинни. Това е нормална и разбираема защитна теза, която е тяхно право. Само да припомня, имаше други български граждани, които се укриват от правосъдието, твърдяха, че са невинни и ще осъдят България чрез Оманския фонд. Нищо подобно не се случи. Говореше се, че БТК няма никаква връзка с КТБ и тя не дължи пари. Оказа се всъщност, че ги дължи", обясни министърът, очевидно визирайки банкера Цветан Василев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари