Ще се завърне ли Васил Божков в България?

0
Хазартният бос може да разкаже на прокуратурата поне 4 неща
Хазартният бос може да разкаже на прокуратурата поне 4 неща Снимка: Facebook

Хазартният бос може да разкаже на прокуратурата поне 4 неща

Ще се завърне ли хазартният бос Васил Божков в България след отстраняването на главния прокурор Иван Гешев? Този въпрос мъчи не само политиците, но и бивши съдружници на бизнесмена, който през 2020 г. избяга в Обединените арабски емирства, след като прокуратурата му повдигна 18 обвинения. Несъмнено Божков има какво да каже пред разследващите органи - за корупцията по високите етажи на властта и задкулисните договорки. Няколко са ключовите разкрития, които могат да разтърсят държавата, пише СЕГА.

1. Лобистки закони

Хазартният бизнес на Васил Божков просперираше преди прокурорския рейд срещу него в началото на 2020 г. Като повод за атаката срещу Божков послужи сигналът от бившите му съдружници - братята Боян и Цветомир Найденови и техния баща Стефан, познати още като Цеките. Те се оплакаха, че партньорът им във фирмата за залагания "Ефбет" ги изнудва и заплашва с убийство. В първите дни на декември 2019 г. по сигнал на Найденови НАП и Агенцията за държавен и финансов контрол започнаха проверка дали лотарията на Божков е избегнала плащането на такси за хазарт.

Оказа се, че институциите от 2015 до 2019 г. изобщо не са забелязвали, че фирмите на Божков организират моментни лотарии с главоломно растящи приходи, но плащат такси като за казина, организиращи покер турнири, спестявайки си по този начин над 500 млн. лева. На какво се дължи това? Отговорът го даде самият Божков, който описа схемата за облагодетелстване на хазартния му бизнес. Той разказа, че сагата е започнала през 2013 г., когато Георги Кадиев, тогава депутат от левицата, предлага организаторите на игри със залагания да плащат 15% такса върху всички приходи, а за онлайн залаганията таксата да е 20% върху разликата между постъпления и изплатени печалби. За да не бъде приета промяната в закона, Божков се срещнал с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който му казал, че ще оправи нещата и го насочил към тогавашната шефка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Така с гласовете на ГЕРБ била приета поправка, която да отвори вратичка за спестяване на такси към държавата от монетната лотария. Като "благодарност" обаче Борисов поискал от Божков да му плаща 20% от печалбата от хазартния бизнес. Ако обвиняемият Божков се завърне у нас, той може да даде показания по какъв начин управлението на ГЕРБ в Народното събрание е било използвано за прокарване на лобистки закони. Борисов и Менда Стоянова вече бяха разпитани от прокуратурата, но от това нищо не излезе. Промяната на върха на държавното обвинение обаче може да промени това.

2. Раздадените подкупи

Освен за лобизма, Васил Божков има какво да разкаже и за давани подкупи на чиновници, единият от които според твърденията му е бившият финансов министър Владислав Горанов. От Дубай бизнесменът изпрати сигнал до държавното обвинение, че само за последните 3 години е предал в брой 67 млн. лева. Божков също показа извлечения от личната си сметка, които доказват, че е изтеглил 67 млн. лв. ДАНС започна проверка защо не е уведомена от "Уникредит Булбанк" за банковите извлечения, както изисква Законът за мерките срещу изпиране на пари, но резултатът ѝ остана тайна.

После Божков показа СМС кореспонденцията си с Владислав Горанов, в която обсъждат работата на Комисията по хазарта и си правят уговорки за срещи. Преди две години Гешев вяло съобщи, че Борисов, Горанов и Менда Стоянова са били разпитани, но не каза нищо повече. "Сега" поиска протоколите от разпитите заради надделяващ обществен интерес, но прокуратурата не откликна.

Божков обаче твърди, че предаването на подкупа се е случвало най-вече в офиса на Горанов в Министерството на финансите. "Половин-един милион могат да се съберат по джобовете на едно сако, да не говорим в по-голямо яке. Палиш си пурата, оставяш нещата и излизаш", разказа бизнесменът. Той обаче намекна също, че предаването на парите може да е ставало и през пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Тя от своя страна дори не отрече, че е ходила многократно на "Московска" 43, а вместо това съчини "приказка за Шехерезада", в която заплаши, че и тя ще се разприказва.

Факт е, че Горанов бе санкциониран по глобалния закон "Магнитски", защото е участвал в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес. Преди дни бившият финансов министър обяви, че не се притеснява, ако Васил Божков се прибере, за да стане защитен свидетел.

3. Футболен отбор и телевизия

Показанията на Васил Божков могат да потвърдят и публичната тайна, че някои бизнеси дълго време просперират с мощната подкрепа на държавата, за която бизнесмените са си плащали не толкова чрез данъците, а чрез сключване на задкулисни сделки. Пример за това "паметната записка", която Божков показа на снимка. "Това е от среща в кабинета на г-н Кирил Домусчиев, проведена на 10.7.2019 г. Тя бе осъществена под натиска на г-н Борисов и Влади Горанов. Почеркът е мой, а подписите – на Кирил и мой", твърди хазартният бос. В нея пише, че лотарията се ангажира да сключи 10-годишен договор за реклама на стойност 20 000 000 лв.с "Нова телевизия", която по онова време беше собственост на братя Домусчиеви. За сметка на това ответната страна гарантира "Пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране бизнеса и спазване законите на РБ".

Само можем да предполагаме дали въпросната паметна записка не е изиграла роля в това Държавната комисия за хазарта толкова време да си затваря очите за неплатените такси от лотарийните игри на Божков. Факт е обаче, че по онова време рекламите на хазарт по Нова тв бяха в изобилие, а бизнесът на Васил Божков просперираше.

Друга разменна монета между политици и безнесмени се оказа футболният клуб "Левски". Негов мажоритарен собственик до 2020 г. беше именно дясната ръка на Божков Георги Попов. След като му бяха повдигнати обвинения, той се отказа от отбора и се подигра на тогавашния премиер Борисов, като му джироса акциите на "Левски". Лидерът на ГЕРБ, разбира се, отказа да стане мажоритарен собственик. "Левски беше абсолютен рекет. Винаги съм подпомагал спорта, но когато ти кажат "взимаш "Левски" или бизнесът приключва", имаш ли избор", обяви Васил Божков пред Миролюба Бенатова в "Алтернативата". Интересно е, че когато се срещна с феновете на "Левски" на "Герена" в началото на 2020 година, бизнесменът беше попитан дали е влязъл в клуба под натиск от страна на Борисов. Тогава той заяви: "Не ме е карал. Аз му казах: "Дай да го взема и да оправя "Левски". Миналата година, когато акциите бяха в Христо Йовов и Димитър Иванков, вие започнахте да негодувате. Той ми се обади и ми каза: "Няма да го вземам аз, вземай го ти".

4. Безценни антики

Веднага след акцията срещу Божков прокуратурата прибра цялата му колекция от антични предмети, чиято оценка надвишава 1 млрд. лева. Държавното обвинение твърдеше, че от откритите 6778 броя предмети, които имат характеристиките на движими културни ценности, регистрирани са едва 212, а останалите са незаконно придобити. Знаем, че музеят на Васил Божков получи разрешителни през 2009 г., но и че 40 предмета от колекцията бяха показани в Брюксел още през 2007 г. по повод приемането ни в ЕС. Освен това предишният директор на НИМ Божидар Димитров беше голям защитник на тази колекция. Въпросът е, ако действително има престъпление, както твърди прокуратурата, защо държавата толкова години си е затваряла очите и е допускала Божков да колекционира незаконно антики. Още повече, че въпросната колекция е била проверявана от Министерството на културата през 2015 г.

Самият Божков пък се закани да съди бившия вече главен прокурор Иван Гешев по повод конфискуваните антични предмети. "За разлика от Прокуратурата в лицето на Главния прокурор Иван Гешев аз вярвам в конкретните и законово-издържани обвинения. Хагската Конвенция от 1954 г. и Конвенцията за Защита на Световното културно наследство от 1972 г. криминализират действия, водещи до разрушаването на културно-историческо наследство и ги класифицират като „престъпление срещу човечеството“. Като последствие от незаконното изземаване и неясната съдба на предметите от Колекция „Васил Божков“ от страна на властимащите e заведено дело срещу държавата пред съответните международни правни институции", написа Божков преди 3 г.

Той също така се оплака, че антика от колекцията му вече се продава на свободния пазар. Става въпрос за ритон, който е закупен от галерия Yacob's в Лондон, специализирана в ислямско и антично изкуство. Той е иззет от българските власти на 2 март 2020, а малко след това е пуснат за продажба на свободния пазар, твърдеше Божков. За да докаже твърденията си, хазартният бизнесмен приложи снимки на документа, с който е официализирана покупката на античния ритон на 3 април 2019 г. От него става ясно, че предметът е изпратен на адреса на "Нове холдинг" на ул. "Московска" №43 в София, а сумата за него - $600 000, е заплатена на два пъти. Има и скрийншот на разговор от 19 май т.г. между Божков и анонимен човек, който го пита на английски дали е заинтересован от ритона, който се е появил на пазара. Прокуратурата от своя страна отрече обвиненията, че антични предмети, конфискувани от Божков, вече се продават.

Всичко това Божков може да го разкаже и чрез видеоконферентна връзка. Софийската градска прокуратура задвижи такава процедура преди повече от година, но властите в Обединените арабски емирства не отговарят на молбата за правна помощ. Това значи, че хазартният бизнесмен ще трябва да се прибере в България, за да бъдат чути показанията му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Ако Цеките влязат в затвора ще е прекрасен ден за българите!
  • 3
    1
    Чарлз Дарвин
    Недейте писа такива статии, че Цеките няма да могат да спят, докато не се опровергае тази информация!!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари