Васил Божков вече е защитен свидетел

0
Освен обвиняем, бизнесменът вече и защитен свидетел
Освен обвиняем, бизнесменът вече и защитен свидетел Снимка: Facebook

Освен обвиняем, бизнесменът вече и защитен свидетел

Васил Божков обяви, че е защитен свидетел по делото, по което беше разпитан на два пъти от прокуратурата по повод твърденията му, че е плащал „такса спокойствие“ на бившия премиер Бойко Борисов и на бившия финансов министър Владислав Горанов, информира специализираният правен сайт lex.bg.

Божков, който в момента е под домашен арест по делото, свързано с хазартния му бизнес, даде пресконференция като събра медиите в хотел, а той се включи онлайн.

Два пъти по четири часа ме разпитваха и след това ме направиха защитен свидетел, защото държавата се управлява от мафията. Моят живот и този на близките ми е силно застрашен в момента“, каза Божков.

Той отказа да посочи конкретно от кого идва заплахата. „Познайте от кого – от лъжесвидетели, от тези, които управляват държавата в сянка. Не се сещате от кого ли? Имена няма да цитирам и да водим после съдебни дела за клевета. Мислите ли, че може да се докаже това. Казвам ви, че се чувствам застрашен, няма да кажа от кого“, отговори Божков на въпрос кой стои зад заплахите.

Той отрече да е имал някаква договорка, за да се върне в България – нито с хора в България, нито с хора от САЩ. Заяви, че отдавна е искал да се прибере, но едва на 23 август властите в Дубай му разрешили като му дали прозорец от два месеца. Първият полет бил на 25 август и той се прибрал с него. Божков за пореден път заяви, че се е върнал доброволно, а не е бил екстрадиран, както съобщи прокуратурата. Добави, че както властите в ОАЕ, така и тези в САЩ били притеснени за сигурността му у нас.

По отношение на това, че САЩ го включиха в списъка „Магнитски“ Божков заяви, че „хунтата го напада и унищожава, а него го санкционират“. Поясни, че е предоставил много документи, записи и друга информация, която доказвала, че не е извършил това, в което го обвиняват. Каза, че работи с американците и през септември ще предаде още данни, но отказа да разкрие какви, защото е подписал декларация за неразгласяване на информация. Но все пак допълни, че те били силно притеснени от решението му да се върне у нас и го посъветвали да не го прави.

Както е известно, срещу Божков има 19 обвинения – основната част касаят нарушения на Закона за хазарта, като прокуратурата твърди, че от 2014 г. насам не са платени такси за над 700 млн. лева, а останалите са за това, че от януари 2014 г. ръководи престъпна група, създадена, за да извършва принуда, изнудване, длъжностни и данъчни престъпления, подкупи, подбудителство към убийство и пране на пари, включително и за опита за покушение срещу Алексей Петров през 2015 г.

В тази връзка той беше попитан какво мисли за убийството на Петров. „Почти четири години ме нямаше, нищо не мога да кажа, почти не го познавах и нямам информация защо и какво се е случило“, отговори Божков.

Допълни, че завръщането му у нас няма нищо общо нито с убийството на Петров, нито с отстраняването на бившия главен прокурор Иван Гешев. И като стана дума за Гешев, Васил Божков заяви, че не знае по какви причини е бил освободен, но предположи, че е защото е тръгнал срещу хунтата и тя искала да го замени с друг прокурор.

Обвиняемият бизнесмен беше попитан и дали е имал връзка с Красимир Каменов-Къро, който беше убит в Южна Африка и дали го е заплашвал. Васил Божков поиска да не го свързват с криминални сюжети като изтъкна, че никога не е бил близък с него.

Той заяви и че не познава Петър Петров, известен като Пепи Еврото и не знае дали бившият шеф на столичното следствие има общо с делата срещу него. Каза и че не се е срещал с Любена Павлова в Дубай.

По време на заседанието, на което съдът гледа искането на прокуратурата да му определи постоянен арест за делото за хазарта, наблюдаващият прокурор Ангел Кънев извади данни за бизнес отношения между Васил Божков и загиналия в самолетна катастрофа лидер на групировката „Вагнер“ Евгений Пригожин.

Днес Божков отрече да е имал такива отношения, но допълни, че дори това да е било така, това не е престъпление, още повече, че тогава не е имало войната в Украйна. „Американците се натискаха да работят с Русия. Всеки искаше да работи с Русия, това е огромен пазар, където всеки искаше да се настани“, каза хазартният бос.

Той обяви, че повече няма да се занимава с бизнес, а с политика като целта му е да да извади от политиката всички партии, управлявали страната до 2020 г. Допълни, че със „сглобката“ на практика няма промяна и допълни, че „Продължаваме промяната“ е комсомолската организация на ГЕРБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари