Владимир Шопов: Едва ли Европа иска тотално да изтласка Русия

1
Ще има обаче пълно разкачване в областта на енергетиката, заяви анализаторът
Ще има обаче пълно разкачване в областта на енергетиката, заяви анализаторът

"Мащабът и дълбочината на санкциите на ЕС спрямо Русия този път предполагат по-различна интерпретация. Това е желание на Запада да осъществи разкачване от руската икономика, индустрия. Става дума за един по-мащабен и дългосрочен процес".

Това каза пред БНР анализаторът Владимир Шопов.

Той посочи, че вече 15 години в Русия политическият риск нараства, а през последното десетилетие руската икономика е все по-малко пазарна.

"Западните компании имат и друга перспектива, от която започват да планират дългосрочните си стратегии - максимално свиване и съкращаване на производствени вериги по силата на различни рискове. Най-много се коментира риска с Covid, политическия риск в Китай, сега добавяме и Русия, различни видове инфлационен натиск. Поведението на компаниите е и реакция на стимулите, които създават различни международни организации като ЕС... Става въпрос са регионализация, отколкото за деглобализация".

В предаването "Събота 150" анализаторът припомни, че през последните години ЕС е върнал идеята за индустриална политика.

"Намираме се на прага на потенциален индустриален ренесанс в Европа, стига правителствата да знаят как да се възползват от тези възможности".

Той изрази съмнение, че Европа иска тотално да изтласка Русия.

"Трудно е да се очертаят реалистичните параметри и интензитет на взаимоотношенията... Възстановяване на търговски отношения ще има, но инвестиционните трудно ще бъдат възстановени. Може отсега да предвидим пълно разкачване в областта на енергетиката".

Шопов подчерта, че Западът, Русия и Китай трябва да оформят полетата, в които може да се работи заедно:

"Отношенията ще бъдат трайно променени. По отношение на Китай това са високите технологии, критичната инфраструктура, телекомуникациите. Там конкуренцията ще доминира над сътрудничеството. С Русия - това са въпросите, свързани със сигурността".

Интервюто с Владимир Шопов можете да чуете в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари