Владимир Чуков: Битката с незаконната миграция трябва да бъде свързана с икономиката

0
Възможността да бъдем посредник между ЕС и Турция е външнополитически инструмент, каза още Чуков
Възможността да бъдем посредник между ЕС и Турция е външнополитически инструмент, каза още Чуков

Възможността да бъдем посредник между ЕС и Турция е външнополитически инструмент, каза още Чуков

„Имаше десант на български политици в Турция – президентът Румен Радев беше дни преди председателя на парламента Вежди Рашидов там, а вътрешният министър Иван Демерджиев – след това. Това се случи в рамките на три дни, а никога преди не се е случвало. Причините са следните – ветото за Шенген. Ние опитахме да подскажем, че има нещо регионално, алтернативно. Рашидов предложи това, което Борисов направи през 2018 година – срещата в Евксиноград”.

Това заяви в ефира на NOVA анализаторът проф. Владимир Чуков.

„Не гледайте само посещението на Вежди Рашидов с Ердоган. По-рано той бе преводач на Борисов”, припомни анализаторът.

"Възможността да бъдем посредник между ЕС и Турция е външнополитически инструмент за онези, които трябва да решат България ще бъде ли част от Шенген след година. Битката с незаконната миграция трябва да бъде свързана с икономиката. За да упражниш натиск върху Турция, трябваше да се задейства икономически инструмент.

„Да може турците да разберат - общата ни граница е най-натоварената в ЕС и втората в света. На българо-турската граница тези 3 КПП-та се възстановяват от ковидната фаза. Цяла Азия си праща тировете през Турция и те минават през България, каза Владимир Чуков.

Той препоръча България да види ясно регионалния потенциал. България, Гърция и Румъния могат да направят нещо – не само политически, чисто икономически - три държави една икономика. Тогава ще видите как ще ни уважават… Турция винаги иска пари за мигрантите. Това е инструмент за натиск, обясни той.

„Ние трябва да гледаме нашата позиция, да се поставят и отстояват позиции в Брюксел. … Шест месеца преди да се постави въпроса за Шенген трябваше да бъде поставен въпроса”, каза Чуков.

Паралелно извън делегацията от българския парламент имаше и представители на ДПС, които обикаляха избирателни райони. Не знам в каква степен тези партии разчитат на гласове от Турция, обобщи Владимир Чуков.

Относно перспективите за 2023 година международникът каза: „След посещението на Зеленски в Белия дом и срещата му с Джо Байдън сякаш пластовете се раздвижиха. От Кремъл обясняваха как Пейтриът е стара система, а те са готови за преговори… Три сценария се въртят. Имат Крим, от друга страна - Луганск и Донецк и от трета страна – Запорожие и Херсон”, каза Чуков.

Относно скандала Катар-ЕС той цитира, че според някои „Арабската пролет” е Катарска инициатива. „Мондиалът е част от тази амбиция на това емирство. 300 000, които искат да покажат на света – ние сме силните, ние сме водачите. „Мюсюлмански братя” печелеха изборите в Тунис с финикийските знаци, които идват от Доха”, допълни Владимир Чуков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари