Великобритания ще дава визи на чужденци и със заплата под 30 000 паунда

0
Българи разпродават покъщнина и коли, заминават си
Българи разпродават покъщнина и коли, заминават си

Правителството в Лондон ще трябва да свали прага от 30 000 паунда годишна заплата, който се изисква за получаване на британска виза, за да не изпадне в криза за медицински и учителски персонал, след като напусне ЕС.

Това показват анализите на Консултативния комитет по миграция, който подпомага работата на вътрешното министерство, пише 24 часа.

Според неговите експерти сумата трябва да бъде намалена с 4000 паунда и да падне поне до 25 600 паунда, за да може да се разчита на хора от търсени професии като учители и медицински сестри, които обаче са по-ниско платени. В момента Великобритания разчита на много европейци, за да задоволи търсенето на кадри в здравеопазването и образованието, и това става без проблем заради свободното движение на хора в ЕС. От догодина обаче на тях също ще им трябват визи, както на всички останали чужденци, за да се трудят в Обединеното кралство.

От имиграционния комитет смятат, че предлаганата от правителството нова визова система, основаваща се на точков механизъм, ще намали икономическия растеж. “Най-голямо въздействие ще има в секторите с ниско заплащане и правителството трябва да е ясно за плановете си за имиграция на работници с по-ниска квалификация”, казва професор Алън Манинг, председател на консултативния орган. Ако се създават трудности и бариери за нискоквалифицирани работници, това ще се отрази и на социалните услуги, от които все повече има нужда застаряващото население на Обединеното кралство.

Междувременно Струмен Паунов, който живeе във Великобритания от 16 години и има консултантска фирма, разказа пред БНР, че много сънародници са притеснени от неяснотите, свързани с Брекзит, и напускат страната. “От два-три месеца забелязвам, че българите разпродават покъщнина и коли, което значи, че голяма част от тях си тръгват. Освен това говорим с компании, които пренасят стоки на българите между Великобритания и България, и тировете са доволно пълни. Има някакво движение към България. Не можем да кажем, че няма хора, които си тръгват”, обясни Паунов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари