Великобритания обяви кога ще излезе от ЕС

1
Великобритания смята да задейства Член 50 – формалния процес за напускане на ЕС
Великобритания смята да задейства Член 50 – формалния процес за напускане на ЕС

Великобритания смята да задейства Член 50 – формалния процес за напускане на ЕС, в началото на следващата година.

Това заяви британският външен министър Борис Джонсън, цитиран от AFP.

„Разговаряме с нашите европейски приятели и партньори с очакването, че в началото на следващата година ще пратим писмото за Член 50. Ние ще се позовем на него и ще посочим как предлагаме да се осъществи (напускането, б.р.)“, каза той пред телевизия Sky News от Ню Йорк.

Дотогава британските министри ще уредят условията за Brexit, а процедурата може да отнеме по-малко от планираните 2 години, посочи Джонсън. „Не мисля, че ще ни отнеме пълни 2 години“, отбеляза той.

Външният министър даде още насоки към каква форма на Brexit се стреми Лондон и наблегна на продължаването на търговията с ЕС. „Ще се възползваме от фантастичните възможности за по-голяма свободна търговия с нашите приятели в ЕС“, подчерта той.

„Това е предимно в техен интерес. Ние не само купуваме повече германски автомобили от всеки друг, но и пием повече италианско вино от всяка друга европейска държава – 300 млн. литра всяка година. Те няма да подложат това на риск“, уверен бе Джонсън.

Той отхвърли предупрежденията на ЕС, че Великобритания трябва да избира между ограничаване на миграцията от Европа и запазване достъпа си до общия пазар.

„Те искат да повярваме, че има автоматичен компромис между това, което наричат достъп до единния пазар и свободното движение. Това са пълни глупости, абсолютни глупости“, категоричен бе Джонсън.

„Двете неща нямат нищо общо помежду си. Трябва да подготвим голямо споразумение за свободна търговия и да си върнем контрола върху имиграционната ни политика“, заяви дипломатът.

От Даунинг стрийт 10 обаче отказаха да потвърдят думите на Джонсън.  „Позицията на правителството не се е променила. Няма да задействаме член 50 преди края на 2016 г. Използваме времето дотогава, за да се подготвим за преговорите“, заяви говорител на правителството.

По-рано премиерът Тереза Мей бе споделила, че има разногласия с министрите й, всеки от които изразява собствено мнение при какви условия трябва да се осъществи Brexit.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари