Вече предлагат работа само на ваксинирани

1
Това е дискриминация и нарушава редица закони и норми, обясни Тодор Капитанов от КНСБ
Това е дискриминация и нарушава редица закони и норми, обясни Тодор Капитанов от КНСБ

Това е дискриминация и нарушава редица закони и норми, обясни Тодор Капитанов от КНСБ

Ново условие за търсещите работа - да са ваксинирани срещу COVID-19, се появи в началото на четвъртата вълна у нас. Работодатели дори го вписват в обявите за работа, показа проверка на “24 часа” в големите онлайн трудови борси.

Фирма за почистване например предлага работа за чистачки, но наред с изискванията за опит изрично пише, че кандидатите трябва да притежават ваксинационен сертификат или документ, удостоверяващ, че са прекарали COVID-19.

“Допускат се и кандидати само с една поставена доза”, пише в обявата.

Семейство от София пък търси домашна помощница с поставени ваксини. “Поради епидемичната обстановка в страната търсим кандидат с поставена ваксина срещу COVID-19. Членовете на домакинството също имат ваксини”, пише в обявата.

Столичен хотел ще наеме с предимство кандидат за пиколо, който е имунизиран, става ясно от друга обява.

Това е дискриминационна практика, все едно да изискваш от някого да е бял, да е жена, да не изповядва дадена религия и т.н. Правото на човека да бъде ваксиниран е лично и доброволно на този етап, докато не бъде уредено в законодателството. Ако изискваш това в обяви или ако работодател наказва работник заради отказа от ваксините, то се извършва пряка дискриминация. Правото на труд не зависи от това дали човек е ваксиниран, или не е”, обясни експертът по трудово право към КНСБ Тодор Капитанов.

Човек може да не иска да се ваксинира поради здравословни, религиозни, лични и др. причини. Това е нарушение на националните, европейските и международни закони и норми”, добави той.

Експертът препоръча на работодателите да не прибягват до наказателни мерки, защото това е закононарушение, а да стимулират служителите си с допълнителен отпуск или социална придобивка. За нередности хората могат да подадат сигнал в КНСБ и синдикалните организации, както и към Комисията за защита от дискриминация и Главната инспекция по труда.

В разгара на третата вълна имаше много сигнали от работници, които се оплакваха, че шефовете им ги притискали да се ваксинират.

Пред подобен казус се появи и преди дни, когато bTV разпространи сигнал, че в завод “Костал” в Пазарджик всички новоназначени служители трябва да разполагат с документ за ваксинация. Ако не го покажат до 6 седмици след започване на работа, фирмата ще има право да прекрати трудовия им договор. За настоящите работници без сертификат няма и бонуси извън посочените в трудовия договор. А тези, които си бият ваксина, ще получат по 80 лв.

В Европа и САЩ вече масово работодатели насърчават служителите да се имунизират - с парична сума, допълнителен отпуск или ваучер.

В няколко щата в САЩ стана задължително служителите в болниците и университетите да се ваксинират. И Гърция го въведе за медиците и социалните работници. Гиганти като “Гугъл” и “Фейсбук” уволниха служители, дошли на работа без ваксинация. В Ню Йорк такъв документ се изисква и в ресторанти, спортни зали и др., така вече е и в половин Европа, включително РС Македония. Във Франция в някои градове дори в мола вече пускат само клиенти с имунитет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари