Спад на обявите за работа

0
Пазарът на труда през март: спад на годишна база, ръст в някои сектори
Пазарът на труда през март: спад на годишна база, ръст в някои сектори Снимка: Dunavmost

Пазарът на труда през март: спад на годишна база, ръст в някои сектори

Пазарът на труда през март 2024 г. бележи спад на годишна база, сочат данните от ежемесечния анализ на JobTiger. Обявите за работа са с 11% по-малко спрямо същия месец на миналата година.

Въпреки това, се наблюдава ръст на месечна база. Спрямо февруари 2024 г., предложенията за работа са се увеличили с 6%.

Най-значителен е ръстът в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство", с 24% повече обяви спрямо февруари. Секторите "Производство", "Търговия и продажби", "Логистика и транспорт", "Административни и обслужващи дейности" и "Счетоводство, одит, финанси" също отчитат ръст на месечна база.

JobTiger

На годишна база се наблюдава спад в почти всички сектори, с изключение на "Здравеопазване и фармация" (ръст от 9%) и "Счетоводство, одит, финанси" (без промяна).

Най-голям дял от обявите през март е в сектор "Търговия и продажби" (24%), следван от "Хотелиерство и ресторантьорство" (16%), "Производство" (16%), "Административни и обслужващи дейности" (11%) и "Логистика и транспорт" (10%).

JobTiger

Предложенията за работа от вкъщи/дистанционна работа са с лек спад от 1% на месечна база, но все още заемат 8% от общия брой обяви.

Във водещите областни градове се наблюдава положителна тенденция. Броят на обявите е се е увеличил в София (+2%), Пловдив (+7%), Варна (+15%), Бургас (+14%), Русе (+6%) и Стара Загора (+4%).

Влиянието на сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" е силно отчетливо в черноморските градове, където ръстът на обявите е най-значителен.

Като дялово разпределение в София обявите са 41%, а в останалите градове са, както следва: Пловдив (10%), Варна (10%), Бургас (5%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари