Възможно ли е доларът да се изравни с еврото?

0
2015 ще е годината на долара
2015 ще е годината на долара

- Г-н Гарчев, докъде се очаква да достигне поскъпването на долара спрямо еврото и колко устойчиво е то?

- В общи линии 2015 г. се очаква да бъде годината на долара поради няколко основни причини. Първо, основната тема на пазара в момента е т. нар. Policy Divergence, или различните посоки и приоритети, които ще имат основните централните банки. От една страна, Федералният резерв е на прага на първото повишение на лихвите за този икономически цикъл, което вероятно ще се случи в средата на годината с идея за подобряване на икономическата среда в САЩ

Точно на обратния полюс се намира ЕЦБ и европейската икономика. Най-големият проблем е опасността от устойчива дефлация. През миналата седмица бяха публикувани и данните за еврозоната, които отчитат дефлация от 0,2% или един от най-ниските рейтове от 2009 година насам. Единственият начин да се проведе успешно битката с дефлацията на този етап остава т.нар. Аsset purchase program или нашето т. нар. Quantitative Easing (QE).

В общини линии то ще включва покупката на държавни и корпоративни облигации. Поне очакването е такова. Размерът на тази програма се очаква да бъде колосален - от порядъка на 1 трлн. евро. В този смисъл, основното, което ще влияе на курса евро-долар, е различната посока на монетарната политика на централните банки. 

- Възможно ли е доларът да се изравни с еврото?

- В момента това ми се вижда като твърде оптимистичен сценарий за предстоящата година. Дори и да се предприемат съответни мерки, едва ли курсът евро-долар ще достигне ниво под 1,10. 

- Какво е влиянието на скъпия долар върху българската икономика и по-конкретно върху потребителските цени?

- От една страна, скъпият долар би трябвало да повлияе добре на икономиката, защото би трябвало да направи българският износ по-конкурентен. За чисто потребителските цени е по-трудно да се определи, като също като петрола, като стока поевтинява, но като конкретна валута поскъпва. Доларовите цени поскъпват,а това включва бяла и черна техника. Но скъпият долар няма еднозначно влияние върху българската икономика. 

- Какво ще посъветвате българските потребители, които разполагат с долари, трябва ли да ги обръщат сега при скъп долар или да изчакат допълнително поскъпване?

- Определено сега не е подходящият момент да се излиза от позиция, която е в долари. По-късно през година би бил по-подходящ момент, ако изобщо трябва да се предприеме подобно действие. Който има спестявания в долари, вероятно има и проходи и разходи в долари. Това, което всъщност има значение, е в каква валута получавате доходите си и имате разходи. Ако и двете неща са в лева или евро, изобщо няма смисъл да се носи подобен риск, тъй като това са рискови валутни спекулации.

- Как влияе слабото евро или силният долар върху цената на петрола? 

- Няма пряко зависимост между валутните курсове и цената на петрола. Този голям срив на цената на петрола от 2008-2009 година насам е резултат от два фактора. От една страна, има повишено производство на шистови пясъци. От друга, ОПЕК до момента не предприема нищо, за да предотврати по-нататъшно намаление на цените. Обяснението за това вероятно е битката за пазарен дял.

Шистовотопроизводство има себестойност от 70-80 долара и задържането на цените под тези нива би представлявало проблем за шистовото производство в Северна Америка. Една от целите, според много анализатори, е, че Саудитска Арабия и ОПЕК имат изгода от задържането на цените на петрола под 70-80 долара, за да извадят от играта някои производители от Северна Америка или поне да им създадат сериозни проблеми.

- В този смисъл докъде може да стигне поевтиняването на петрола, ако няма извънредна среща на ОПЕК преди планираната в средата на годината? 

- Трудно е да си представя, че ще продължи да пада цената, защото настоящите нива са неизгодни за всички големи производители на пазара. Твърде сериозният спекулативен интерес през последните месеци има своя дял в спада на цените и вярвам, че те ще се възстановят постепенно.

- Може ли тогава да се каже, че петролът е добра възможност за средносрочнаинвестиция? 

- Петролът наистина изглежда подценен в момента на текущите нива, но ми е трудно да прогнозирам колко дълго би се задържал тук, тъй като има сериозен геополитическиинтерес и не се знае дали той ще продължи. Не се знае и докъде са готови да стигнат производителите в Северна Америка и Саудитска Арабия.

- Евтиният петрол е добра новина за потребителите, но лоша за инвеститорите. Къде може да бъде намерен балансът, така че икономиката да върви ръка за ръка с дългосрочните инвестиции? 

- Цената на петрола действа като най-чиста форма на данък. В този смисъл от гледна точка на потреблението по-ниските цени винаги са по-добре. Рискът тук е ако цените трайно се задържат под 70 долара за барел, да се стигне до краен отлив от пазара и излизането на слабите производители, което пък по-късно ще има ефект при повишено търсене. Няма сериозна изгода за никой от производителите цената да стои на толкова ниски нива.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари