Вашингтон гони руски дипломати

0
Отношенията между двете страни са в "много тежка ситуация, в която съществува рискът от спирала на ескалацията".
Отношенията между двете страни са в "много тежка ситуация, в която съществува рискът от спирала на ескалацията". Снимка: Reuters

Американският президент Джо Байдън подписа указ за нови санкции срещу Русия

Освен това Вашингтон гони десет руски дипломати

По данни на германската агенция ДПА, прогонването на дипломатите и налагането на санкциите е заради намесата на руски хакери в американските избори. Сред дипломатите има и петима представители на руските тайни служби, съобщиха от Белия дом, пише Дойче Веле.

"Русия трябва да знае, че САЩ ще защитават националните си интереси"

Същевременно бе подчертано, че Белият дом иска "стабилни и предвидими отношения с Русия". "Не вярваме, че курсът ще остане негативен и в бъдеще, но Русия трябва да знае, че САЩ ще защитават националните си интереси и Москва ще бъде санкционирана за враждебните си действия", се казва още в съобщението.

Както заяви пред СиЕнЕн Джейк Съливан, съветник на президента по въпросите на сигурността, става дума за "предоставянето на значим отговор, не за ескалиране на ситуацията".

Мерките са в защита на американските интереси, подчерта Съливан и изтъкна, че предложението на Байдън за среща с Путин остава валидно.

"Много тежка ситуация"

По думите на Съливан, отношенията между двете страни са в "много тежка ситуация, в която съществува рискът от спирала на ескалацията". Именно поради това Байдън и Путин би трябвало да се срещнат, за да изяснят различията и да набележат пътя напред.

Междувременно американският посланик в Москва бе привикан на разговор в руското Министерство на външните работи утре. "Разговорът ще е труден", предрече говорителката на министерството Мария Захарова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари