В Украйна празнуват освобождаването на Херсон

1
Чакахме този момент девет месеца. Херсон принадлежи на Украйна и то завинаги, казват развълнувани украинци
Чакахме този момент девет месеца. Херсон принадлежи на Украйна и то завинаги, казват развълнувани украинци Снимка: Ройтерс

Чакахме този момент девет месеца. Херсон принадлежи на Украйна и то завинаги, казват развълнувани украинци

Десетки жители на Херсон се събраха снощи на емблематичния Майдан в центъра на Киев, за да отпразнуват освобождаването на родния си град в Южна Украйна от руска окупация, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това са били първите сцени на народна радост в украинската столица след началото на войната преди близо девет месеца.

"Най-накрая моят град - там, където съм родена, където съм живяла през целия си живот - е свободен", не криеше радостта си Настя Степенска. 17-годишното момиче, изрисувало бузите си в цветовете на украинското знаме, се е включило в импровизирания празник заедно със свои приятели от Херсон.

"Когато (руснаците) дойдоха, настъпи ужас, не знаехме какво ще се случи на следващия ден, дали ще останем живи", разказа гимназистката, която твърди, че е в "шоково състояние". Тя уточни, че ще се върне в Херсон, "когато това ще бъде възможно и безопасно, скоро, надявам се".

В сряда Русия обяви, че ще се изтегли своите войски от десния бряг на река Днепър, включително от единствения украински областен център, който бе превзела след инвазията си в съседната страна на 24 февруари. Вчера украинската армия обяви, че е влязла в Херсон.

Веднага след това Киев, където от началото на войната обичайно цари мрачна тишина или вият сирените за въздушна тревога, стана сцена на празненства, по лицата на хората се появиха усмивки, по улиците започна да се чува музика, а шофьори - да надуват клаксоните.

"Няма думи, които да опишат колко сме щастливи - майка ми и баща ми и моята баба още са в Херсон", каза Володимир Бахненко.

Десетки жители на южния украински град, заминали в началото на руската окупация, се събраха спонтанно на Майдана с национални знамена. Хората отпразнуваха освобождението на Херсон с шампанско и националния химн.

"В началото на вярвах, мислех, че ще са необходими седмици, месеци (преди украинската армия да влезе в града)... а сега ги виждаме да пристигат в Херсон за един ден, това е най-добрата изненада", вълнува се 41-годишният Артьом Лукив, прегръщайки двете си деца и с украинското знаме в ръце. Мъжът каза, че когато научили за освобождаването на родния си град, тримата се разплакали.

Събралите се хора с възторжени викове отдадоха дължимото на украинските военни части, влезли в Херсон.

"Много сме доволни... нашите войници са богове... чакахме този момент девет месеца. Херсон принадлежи на Украйна и то завинаги", изрази увереност Артьом Лукив.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    37
    daskal
    Трябва да подкрепим Полша с оръжие, защото усрайна бомбардира с ракета и уби двама поляци! А, американски представители в парламента - нямате ли тази теза, че трябва да помагаме на Полша, защото усрайна ги бомбардира, усрайна бомбардира друга държава и уби двама чужди гражданина! ристюфци, мирчефци, американски ментета, защо мълчите за агресията на усрайна над полша, а?! армани сбърканяни, хаджигенйофци, що мълчите за агресията на усрайна, а? усрайна избива полски мирни граждани, защо мълчиш?!
  • 2
    36
    Русенец
    То според същите тия исторически факти които чета, кирилицата е с произход Македония (така каза тавариш Путин). Може би е поръчана от Александър Македонски, но за сега чакам Путин да потвърди тази информация. Иначе - да, всичко което казва Путин е исторически факт, и за цар Петър също. Абе от руските източници на ФАКти няма по-верни! И по СОЦ-а режима на тока беше заради възродителния процес :D :D :D Банани нямаше, и ток нямаше, и бяхме на русенско варено от заплата на заплата. Малко ни обгазяваха с хлор от братска СОЦ Румъния, малко ни облъчиха с радиация от СССР. Ама поне ми ставаше патката по него време - време незабравимо :D Можех да радвам другарките с пълните си 9 сантиметра!
  • 0
    35
    Русенец
    До 30: Щях да ти дам съвет за правописа, но виждам, че са ме изпреварили. Позамисли се! А това, което наричаш "плещеници" са исторически факти. Аргумент от теб не чух, което говори достатъчно за интелекта ти.
  • 3
    34
    хехе
    Даскала ептен е изплискал легена, да не са почнали да съкращават учителите по физическо?
  • 2
    33
    русенец
    Това, което правят жалките ватници не е отстъпление, направо си е бягство. Въобще ватниците подобриха всички рекорди по бягане. Винаги съм мислел, че африканците са рекордьори във всички дисциплини по бягане, но се оказа, че ватниците са ненадминати. Първенство по бягство на дълги разстояния - хиляди километри да не бъдат мобилизирани. Първенци по бягане с препятствия - като бягат не ги спират нито реки, нито съборени мостове, нито разрушени и затрупани пътища. Явно в олимпийските игри трябва да се въведат нови спортни дисциплини - специално за окупаторите от Империята на злото. А явно украинците ще оберат всички медали в дисциплините по стрелба. При толкова живи мишени в тази война, поне половината украинци са достойни за медали. А до даскала . украинците ще се върнат, когато и последния окупатор се изнесе оттатък Урал. Въпросът е дали ще има работа и заплата за него, кслед като Империята на злото трябва да плаща огромни многомиалрдни репарации на Украйна
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари