В селата от община Ценово почетоха Освобождението на България

1

Венци и цветя бяха положени пред паметниците на загиналите за свободата на България

Стотици жители от община Ценово изразиха своята признателност към освободителите и жертвите, дали живота си за свободата на Майка България. 143-та годишнина от обявяването на свободното ни отечество беше отбелязана във всички населени места на общината.

В Ценово много хора на различна възраст – от деца до мъже и жени с посивели коси се събраха на централния площад. Повечето от тях носеха в ръка китка цвете и националното ни знаме. Ценовчани дойдоха по собствено желание, без никаква предварителна организация и агитация. Сред присъстващите беше и представителна група от общинската организация на запасното воинство. За приповдигнатия празничен дух допринесе  не само хубавото и слънчево време, но и патриотичните песни, които огласяха центъра на селото. Пред сградата на местното читалище беше представена изложба от рисунки на ученици, посветени на Трети март. По традиция присъстващите поднесоха венци и цветя пред Мемориала на загиналите във войните. Слово за  свободна България произнесе Гергана Миланова от Народно читалище „Христо Ботев“. Паметникът беше отрупан и цветя от признателните потомци. След това всички се отправиха към паметника на Казака Матей, който се намира в началото на населеното място. Паметникът представлява каменен кръст, който през годините се е превърнал в един от символите на ценовчани. Секретарят на общината Мария Найденова прочувствено говори за подвига на освободителите. Тя подчерта, че Казака Матей е един от първите жертви по време на Руско-турсаката освободителна война. По пътя за Бяла разузнавателният ескадрон, в който е служил, попада на засада от башибозушки орди. В сражението той е гежко ранен и погребан воколвостите на Ценово. Няколко години на гроба му се е издигал дървен кръст. По-съсно признателните българи му издигат камен паметник. От населените места в общината 19 са опълченците, които загиват за свободата на България.

И нека не само на Трети март си спомняме за силния дух на българите, но винаги да носим в себе си историята на своя народ. Една история на велика нация, заради която днес можем с гордост да се наречем българи.

Дълбок поклон пред героите, дали живота си, за да бъдем свободни!“, подчерта. в поздравлението си кметът на община Ценово д-р Петър Петров.

Във всички населени места от общината бяха поднесени венци и цветя пред паметниците на загиналите за свободата на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари