Тържествени церемонии в цялата страна

1
България празнува своята свобода
България празнува своята свобода Видео: NOVA

Още от ранни зори хиляди хора започнаха да се събират на връх "Шипка"

146 години след подписването на Сан-Стефанския мирен договор, България празнува своята свобода. В цялата страна се проведоха тържествени церемонии.

В София отбелязването на празника започна с издигане на националния флаг. Прозвучаха топовни салюти, а пред Президентството беше извършена тържествена смяна на караула.

Малко преди 11:00 часа почетният караул беше построен. Пред министър-председателя Николай Денков беше направен рапорт. В името на единството на нацията беше поднесен венец от държавните институции в памет на загиналите за свободата на България. Думата – обединение, беше посланието и на премиера на 3 март.

Днес е ден, в който трябва да се обединим и да говорим само за това, което ни обединява”, заяви той, предава NOVA.

Пред делото на героите, защитили свободата с живота си, се преклониха малки и големи. Още ранни зори хиляди хора започнаха да се събират на връх „Шипка”, за да се изкачат по 900-те стъпала към Паметника на свободата. Посрещаше ги караул на Клуб „Традиция“, облечени и въоръжени като български опълченци от Руско-турската освободителна война.

Стъпили сме на пръстта на героите дали живота си за свободата на България. Преди 146 години българинът за първи път е имал възможност да каже, че страната ни е свободна”, коментира Николай Байнов от клуб „Традиция“.

Сред най-малките патриоти бяха и 40 деца от Петрич - млади планинари, които вече са покорили върховете на всички български планини.

Нашата идея е да посветим два дни на Освобождението на България. Да научим, видим, чуем и помним. Тези деца миналата година изкачиха всички 39 върхове на планини в България, заяви Гергана Сандъкчиева, член на клуб „Млад планинар“.

За мнозина обаче денят беше пълен с разочарования. Заради тежкия трафик и затварянето на прохода „Шипка” много хора така и не стигнаха до Паметника на Свободата или опитаха да го направят пеша. Проходът бе отворен за автомобили в 6:00 часа. Още тогава опашките с желаещи да се качат на върха бяха километрични.

Няколко часа по-късно проходът бе затворен временно, защото не можеше да поеме трафика от коли, което ядоса много от отишлите на „Шипка”.

По повод 3 март президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков отправиха слово от Паметника на свободата.

Според Желязков няма друго място, което толкова ясно да олицетворява националната гордост и идеал.

„Този връх изчиства срама от челото на България, както казва Иван Вазов. Тази земя е пропита с кръвта на българските опълченци, на руските воини, на воините от Румъния, Сърбия, Черна гора, Украйна. Тази земя е символ на стремежа за свобода, заяви той.

И тъкмо тази земя днес ни задължава да бъдем мъдри, добави председателя на народното събрание.

Да надмогнем злободневието на деня, за да бъдем достойни за тези които дадоха живота си. Да пребъде България – от урва на урва и от век на век – Да живее родината ни”, каза още Желязков.

От своя страна Румен Радев изрази гордостта си то тома, че толкова много българи са се качили на „Шипка” за празника.

В речта си, президентът припомни, че точно там, пред очите на целия свят, с камък и кръв е било предначертано бъдещето на страната ни. И поясни, че смята, че точно 3 март трябва да е националният празник на България.

„Затова съм тук - да ви благодаря на всички вас, че обединени опазихте националния ни празник от посегателства. Светлината на чистите ви помисли разпръсна лепкавата политическа мъгла под върховете на българското минало. И ние няма да забравим, че проповедниците на нихилизма и разделението отстъпиха пред силата на 3 март. Няма да предадем заветите на своите предци. Вечна памет на героите – да живее България”, допълни Радев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари